5 RAZLOGA ZAŠTO BI TREBALO JESTI ČOKOLADU SVAKODNEVNO

0

Čestu konzumaciju tamne čokolade trebalo bi uvrstiti u ‘službena’ pravila za zdravi život – smatraju lekari. Brojna istraživanja, naime, pokazuju da čokolade s visokim postotkom kakaa blagonaklono deluju na zdravlje pojedinca, a osobito na srce i krvne žile. Trebate li dodatan razlog za uživanje u slatkim zalogajima?

1. Jača stanice srca i krvnih žila

Čokolada se proizvodi od kakaa – bogatog izvora antioksidanta koji jača imunitet tela i štiti ga od bolesti, a sadrži i sastojke po imenu flavanol i teobromin koje su povezane sa zaštitom srca i krvnih žila.

Što je procenat kakaa u čokoladi veći, značajnije su i zdravstvene pogodnosti, a smanjuje se broj kalorija. Ako pazite na unos masti i kalorija u organizam izbegavajte mlečne i bele čokolade koje obiluju upravim tim elementima.

2. Podstiče cirkulaciju

Studija objavljena u Journal of the American Heart Association ove godine pokazala je da konzumacija tamne čokolade poboljšava cirkulaciju. Ispitivanje je provedeno nad osobama koje pate od periferne arterijske bolesti, a koja smanjuje dotok kiseonika do udova i tako ih onemogućuje u kretanju.

Studija je pokazala da su ispitanici koji su jeli 40 grama tamne čokolade s udelom od 85 posto kakaa dnevno mogli hodati 15 posto dužee nego oni koji nisu jeli čokoladu.

3. Snižava krvni pritisak i kolesterol

Antioksidanti u kakau snižavaju i krvni pritisak. U nekoliko svetskih studija dokazano je i da kratkotrajno uživanje u tamnoj čokoladi može relativno brzo sniziti pritisak – odnosno da će svakodnevno konzumiranje 6 grama čokolade nakon 18 nedelja smanjiti brojke sistoličkog i dijastoličkog pritiska za dva do tri posto.

4. Snižava holesterol u krvi

Porast holesterola u krvi pokazatelj je neuravnotežene ishrane, ali je i sastavni dio starenja. Ako imate problema s prevelikim razinama holesterola u krvi – tačnije s rastom ‘lošeg holesterola’ posegnite za tamnom čokoladom.

Jedna studija pokazala je pad od 12 posto u razinama lošeg holesterola  nakon redovite konzumacije tamne čokolade. Istovremeno, kod ispitanika je zabežen porast dobrog ili HDL holesterola.

5. Smanjuje stres

Stres je jedan od najvećih okidača srčanih i drugih bolesti modernog društva. Bit će vam drago pročitati da tamna čokolada deluje i na ovom području, te da redovito uživanje u čokoladi s visokim procentom kakaa smanjuje količinu hormona stresa –  kortizola u tijelu, kao i navale adrenalina.

izvor zadovoljna.hr

Prethodni tekstSVE OSIM PORAZA – USPEH
Sledeći tekstU LOĆIKI AUTO UDARIO DETE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime