350 ŠKOLA BEZ NASTAVE! ŠTRAJK DO KRAJA!

0

U najmanje 350 škola u Srbiji danas neće biti nastave, a štrajk skraćenim časovima trajaće do kraja školske godine. Većina škola koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika jutros su počele jednodnevnu obustavu rada zbog smanjenja plata, rekao je predsednik tog sindikata.

Jednodnevnom prekidu nastave danas će se priključiti i prosvetari koji su u petak primili smanjenu platu za drugi deo februara. Očekuje se da od skoro 700 škola u štrajku, to učine nastavnici iz najmanje 350 škola.
Rekordno dug protest

  • 17. novembra 2014. počeo je štrajk prosvetara skraćenjem časova na pola sata
  • 22. decembra 2014. nastavnici su izašli na ulice i prekinuli nastavu na jedan dan
  • 27. januara 2015. oko 1.000 nastavnika krenulo je u “svetosavski marš” na Beograd
  • 11. februara 2015. dva sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat “Nezavisnost”, prekinuli su štrajk
  • 17. marta 2015. više od 5.000 nastavnika protestovalo je i prekinulo nastavu na jedan dan
  • 20. marta nastavnici u oko 60 škola u štrajku uopšte nisu primili platu, a nastavnici u oko 600 škola u štrajku primili su smanjenu platu

Podsetimo, plate su po nalogu Ministarstva smanjene prosvetarima koji drže skraćene časove. Najdramatičnije je u Čačku, gde direktori škola nisu pristali da smanje zarade kolegama u štrajku, pa njihovi nastavnici nisu ni primili platu. Oni će obustaviti nastavu sve dok im ne isplate zaradu.

– Nastavnici su toliko gnevni da štrajk izmiče kontroli. Ono što je sigurno je da će se ova školska godina završiti skraćenim časovima od pola sata. Ukoliko 6. aprila nastavnici u štrajku dobiju umanjene plate i za prvu polovinu marta, drastično ćemo radikalizovati štrajk. Represija koju u 21. veku sprovodi Ministarstvo prosvete je nečuvena, ovo je Goli otok za obrazovanje – revoltirano za “Blic” priča Miodrag Sokić, potpredsednik SRPS.
U sindikatima kažu i da spremaju tužbe protiv direktora škola koji su sledili “nezakonitu naredbu Ministarstva prosvete i nastavnicima u štrajku smanjili platu”.
– Ne postoji nikakva procedura i uputstvo koliko treba smanjiti plate zaposlenima u štrajku. Tako su direktori paušalno odbijali od plate, nekome hiljadu dinara, a nekome po tri, četiri hiljade. Spremamo tužbe protiv direktora, a od utorka nastavnici u štrajku više neće držati dopunsku i dodatnu nastavu, pripreme za takmičenja i malu maturu – kaže Dragan Matijević, predsednik USPRS.
Milorad Antić iz SRPS dodaje i da se sprema novi veliki ulični protest nastavnika. Ovoga puta će, međutim, tražiti da razgovaraju sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
– Sa ministrom Verbićem više nema o čemu da se razgovara. Kada je 15. januara bio u Čačku, rekao je da neće ništa da odbija od ionako malih plata nastavnika, a sada je te iste nastavnike iz Čačka ostavio bez cele plate. Zato ćemo tražiti da razgovaramo sa Vučićem – poručuje Antić.

BLIC, Miljana Leskovac, Beta

Garancije
– Štrajkači traže garancije kada će i u kolikom iznosu dobiti novčanu pomoć koja je već obećana sindikatima koji su prekinuli štrajk. Traže i da im se omogući da potpišu poseban kolektivni ugovor – kažu u sindikatima čije članstvo još štrajkuje.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime