U ZOO VRTU NOVE BEBE

0

Zoološki vrt (ZOO) u Jagodini, bogatiji je za dva mala Alpino jareta, čiji je otac sibirski kozorog, jedini primerak u Zoo-vrtovima Srbije sa predivnim rogovima, i malo zebu tele indijskog zebu govečeta.

„Alpino kozice su na svet došle jutros i već hodaju po toru, sa majkom i ocem. Majka je stara tri i po godine, nosi pet meseci, jarići su zdravi, vitalni i odmah smo ih pustili napolje, to radimo za mladuncima radi vitamina D i bržeg i boljeg okoštavanja“, izjavio je Tanjugu veterinar u Zoo-vrta Vladimir Jovanović.

Koza se gotovo bez ljudske pomoći sama ojarila, dodao je on.

Jarići više liče na majku, mi smo želeli da više liče na oca – kozoroga, da budu mužjaci i imaju lepe i raskošne rogove, dodao je Jovanović.

On je dodao da u Zoo-vrtu imaju još jednu gravidnu Alpino kozicu od ovog kozoroga i da se nadaju muškom mladuncu. Muški potomci, po pravili imaju sve karakteristike mužjaka, dakle prelepe rogove, dodao je on.

Alpino kozica nosi pet meseci, a Jovanović je istakao da je od sibirskog kozoroga iz jagodinskog Zoo-vrta gravidna i jedna Alpino kozica u ZOO-u Beograd.

Sibrirski kozorog je veoma zaštićena vrsta u svetu, njegovo rogovi su „u visokom trofeju“, žive u planinama i pustinjama centralne Azije, najviše u planinama Avganistana i Mongolije, na nadmorskim visinama do 5.000 metara.

Visoki su od 80 do 100 centimetara, a teški oko 105 kilograma, objasnio je Jovanović.

ZOO u Jagodini je isto jutro postao bogatiji i za jedno žensko tele Zebu govečeta, dodao je Jovanović.

On je objasnio da je reč o indijskom Zebu govečetu za koga je karakteristično da ima grbu koju koristi kao rezervar hrane.

Zoo-vrt u Jagodini u julu obeležava 11 godina rada. Ima više od sto vrsta životinja sa preko 400 primeraka, ne računajući ptice i ribe.

Godišnje ga poseti oko 100.000 ljudi, najviše školskih ekskurzija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime