U POMORAVLJU DEVETORO OBOLELIH OD MORBILA

0

Na području Pomoravskog okruga, devet osoba je obolele od morbila, a još troje je pod sumnjom, i za njih se čeka potvrda bolesti iz Zavoda „Torlak“, izjavila je danas Tanjugu načelnik Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje (ZJZ) u Ćupriji infektolog dr Vesna Stefanović.

– U Jagodini je četvoro obolelih, u Despotovcu četvoro i jedna osoba u Paraćinu, precizirala je Stefanović i dodala da je u ZJZ dijagnostikovana bolest za još dvoje obolelih, ali su oni bili iz Beograda i Aleksinca.

Među obolelima je više dece, a oboleli su uglavnom nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani – objasnila je Stefanović.

Ona je dodala da je dete iz Paraćina, koje je obolelo, pre utvrđivanja bolesti ležalo na Institutu za majku i dete iz Beograda odakle je donelo morbile.

– Bolest pratimo, intenzivno, ljudi se kreću, u kontaktu su, i nije isključeno da obolelih bude i dalje – rekla je Stefanović.

Prvi slučajevi obolenja od morbila na području šest opština Pomoravskog okruga, javili su se polovinom februara. Zahvaljujući visokom procentu vakcinisanih, na području ovog okruga koga čine opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac i grad Jagodina, unazad više godina nije bilo obolelih od ove bolesti a i sada se pojavila gotovo medju poslednjima.

Okružni koordinator Centra ZJZ, infektolog dr Ivica Jocić, izjavio je ranije Tanjugu, da se u ovom regionu „obavlja kontinuirano vakcinisanje sa različitim procentom obuhvata“.

U periodu od 2003. do 2016. godine, ostalo je potpuno nevakcinisao 437 dece od ukupno 22.990 obaveznika, oko 2,06 odsto a ostali, zavisno od uzrasta 13.739 obaveznika sa dve doze i 8.602 sa jednom dozom“, rekao je Jocić.

Procenat vakcinisanih sa jednom dozom je 90,83 odsto, sa dve, za period od 2003. do 2010. godine, iznosi 97,03 odsto, precizirao je on.

Dr Jocić je dodao da se, posle pojave epidemije u Srbiji „svakodnevno vrši revizija kartoteke vakcinalnih kartona i vakcinišu deca u Pomoravskom okrugu.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime