U ĆUPRIJI PROSLAVLJEN „DAN EVROPE“

0

Juče je na gradskom trgu u Ćupriji manifestacijom `Igramo i pevamo za Evropu` u organizaciji studentskog parlamenta Visoke medicinske škole strukovnih studija i Evropskog pokreta u Srbiji uz muziku i balone proslavljen je Dan evrope.

dan-evrope-1U okviru programa, priređen je zabavno muzički blok i nastup plesne grupe učenika srednje medicinske škole iz Ćuprije koji su pomogli u obeležavanju Dana Evrope studentima Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji. Studenti i građani su bili u prilici da kroz predavanje prošire svoje znanje o Evropskoj uniji, a zatim stečeno znanje testiraju na kvizu koji je usledio. Studenti na razmeni, Karlin Odekamp i Ketlin Vonks, iz Brisela su prisutne upoznali sa radom i funkcijom Evropskih institucija u Belgiji, kao što su Evropski parlament, Savet EU i drugi.

Ispred Evropskog pokret u Srbiji, direktor VMŠSS dr sci. med. Hristos Aleksopulos u svom pozdravnom govoru je izjavio da 9. maj nije samo 68. godišnjica Šumanove deklaracije već i dan koji ujedinjuje Evropljane i podseća ih na njihove zajedničke korene. Na taj dan 500 miliona Evropljana se podseća sna i vizija koje su imali osnivači Evropske unije posle Drugog svetskog rata.

`Jedan od prioriteta Evropske unije je bio i biće mir kao i razvoj demokratije i socijalne pravde. Nekoliko puta je Evropska unija prlazila kroz krize, a danas smo svedoci možda i najkritičnijeg perioda u njenom razvoju. Ekonomska kriza, migracije i teroristički napadi podstiču euroskeptike da napadaju i ugrožavaju osnovne vrednosti Evropske unije sa ciljem da oslabe evropsku porodicu.` – rekao je dr Aleksopulos, dodavši da se dans po prvi put u jednom malom gradu okupilo mnogo mladih ljudi koji su pokazali želju i spremnost za današnje izazove i da ima nade. I da dok postoje male ćelije u društvu koje se bore i veruju u evropski duh ima nade i za Evropu.

Zahvaljujući prošlogodišnjem Najevropljaninu, predsedniku Skupštine grada Jagodina gospodinu Draganu Markoviću Palmi, 50 studenata koji nikada nisu prešli garnice Srbije u septembru će otputovati na edukativnu ekskurziju u Beč.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime