Stefanović: Izbori možda u junu

0

Ministar unutrašnjih poslova i funkcioner SNS Nebojša Stefanović izjavio je danas da je jun prvi realni mogući termin za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali nije isključio mogućnost da se oni održe i u martu sledeće godine. Stefanović je naveo da će sve oko raspisivanja izbora biti jasnije u narednih 20 dana.

“Teško mi je da kažem kada će biti održani izbori jer to ne zavisi samo od jednog ili dva faktora, već od mnogo faktora koji međusobno utiču jedan na drugi“, rekao je  ministar policije.

U sedištu Srpske napredne stranke juče je održana sednica Predsedništva te partije, na kojoj je jedna od tema bilo i raspisivanje parlamentarnih izbora. Predsednik SNS Aleksandar Vučić izjavio je nakon sednice da konačna odluka nije doneta, ali da su “bliži raspisivanju izbora nego što su bili ranije”.

Vučić je rekao da je Predsedništvo SNS s jednim uzdržanim glasom i to njegovim podržalo održavanje izbora.

“Dogovorili smo se, nisu hteli da glasaju protiv mene, nego da sačekaju da vidimo šta možemo da uradimo po pitanju evropskih integracija i Kosova”, rekao je on i dodao da ukoliko bude izbora, oni neće biti na jesen, već ili u junu ili na proleće sledeće godine.

Uoči sednice Predsedništva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je u autorskom tekstu za Srpski telegraf da „opozicija treba da konačno kaže narodu šta hoće“ – izbore ili njegovu glavu i poručio im da kažu da žele njegovu glavu jer, kako je naveo, drugačije ne mogu pobediti i doći na vlast.

Vučić je naveo da je jasno da se liderima opozicije ne ide na izbore, jer su, kako je naveo, sve izbore u poslednjih sedam godina „izgubili više nego ubedljivo“.

“Vlast se u ovoj zemlji dobija na izborima, a oni koji hoće na drugi način – neka to lepo kažu. Ne treba da se kriju iza dece ni iza svih koji jesu, s razlogom ili bez, nezadovoljni, ni iza glupih šala”, napisao je on.

Deo stranaka opozicije koje su podržale Sporazum s narodom najavile su da neće učestvovati na izborima, ukoliko oni ne budu održani pod fer uslovima, odnosno ukoliko najmanje šest meseci pre njihovog održavanja „mediji ne budu slobodni“.

Oni su, između ostalog, zatražili da opoziciji bude omogućeno da u informativnom programu Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine bude zastupljena najmanje 60 minuta nedeljno pre predizborne kampanje i da njeni predstavnici učestvuju u svim debatnim emisijama na javnim servisima. Zatražena je i promena sastava REM-a radi, kako se navodi, dosledne primene ovlašćenja kontrole elektronskih medija.

Izvor: Beta, Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime