STANOJLOVIĆ JEDAN OD RETKIH UBICA KOJI SE UZ MERE OBAVEZNOG LEČENJA NAŠAO NA SLOBODI

0

Darko Stanojlović Pop (34), koji je u ponedeljak sa 12 hitaca ranjen ispred marketa „Roda“ u Paraćinu, zbog ubistva počinjenog 2008. na obaveznom zatvorskom lečenju proveo je samo sedam godina, što je pet puta manje nego što bi dobio prvobitnom optužnicom za surovo ubistvo, a za koje je zaprećena kazna od maksimalnih 40 godina zatvora, piše Blic.

Naime, Stanojlović je jedan od retkih ubica, kojima je izrečena mera obaveznog lečenja, a koji se našao na slobodi. Možda i jedini, koji je u poslednjih desetak godina uspeo da, uz dijagnosu „paranoidne psihoze“ dobije otpust iz zatvorske bolnice za psihičke bolesnike.

neduzni-veljko– Stanojlović je uhapšen 2008. zbog ubistva Veljka Stojanovića, koji je tada imao samo 19 godina. On je mladiću, posle bezazlene svađe u kafani, pucao u grudi i direktno ga pogodio u srce. Posle zločina, Stanojlović je pobegao ali je ubrzo uhapšen. Optužen je za svirepo ubistvo, ali su tokom suđenja, veštaci utvrdili da je oboleo od paranoidne psihoze, najteže duševne bolesti koja isključuje kontrolu ponašanja. Interesantno je da je utvđeno da je Stanojlović oboleo nekoliko meseci pre zločina. Na osnovu ove dijagnoze, kojom je utvrđeno da je Stanojlović bio neuračunljiv u momentu izvršenja zločina, on nije osuđen na zatvorska kazna već mu je Okružni sud u Jagodini izrekao mera obaveznog čuvanja i lečenja u zatvorskoj bolnici. U bolnici je bio do 2015. kada je komisija lekara procenila da bude pušten iz bolnice – kaže za „Blic“ izvor upoznat sa „slučajem Stanojlović“.

Interesantno je da je Stanojlović već 2011., znači samo tri godine nakon zločina u nekoliko navrata puštan iz zatvorske bolnice kući, o čemu svedoče fotografije koje je objavljivao na svom FB profilu, ali ne u kućnoj već u kafanskoj atmosferi, i to u društvu osoba koje su lokalnoj policiji „bezbednosno interesantni“.

Da li je Stanojloviću, uz meru obaveznog lečenja, trebalo izreći i zatvorsku kaznu, sada je, nakon što je njegov slučaj posle ranjavanja ponovo dospeo u javnost, glavno pitanje u pravosudnim krugovima.

Beogradski advokat Ilija Radulović kaže da je suštinsko pitanje da li je Stanojlović bolovao od izlečive ili neizlečive duševne bolesti.

– Za neizlečive bolesnike, bolničko lečenje je doživotno, i ja u praksi nisam imao klijenta koji je pušten iz zatvorske psihijatrijske bolnice. Ukoliko je njegova bolest bila izlečiva, sud je morao da mu uz obaveznu meru lečenja izrekne i zatvorsku kaznu upravo zato da se ne bi desilo da izađe iz bolnice za kraće vreme nego što bi izašao iz zatvora. I tu je sud, koji je doneo takvu odluku, pogrešio. Stanojlović je po izlasku iz zatvora nastavio sa starim životom, i postao meta, ali meta su, pored njega mogli da budu i drugi, slučajni prolaznici. Na njega je pucano ispred marketa, ispaljena su 22 hica, i u toj pucnjavi su mogla da nastradaju i deca, koja su se tu slučajno zatekla. Sud je dužan da zaštiti osuđenika, ali i društvo od njega. Ono što se desilo Stanojloviću u ponedeljak je samo posledica ranije pogrešne primene prava jer on nije smeo da bude na slobodi – kaže advokat Radulović.

Advokat Miro Bojić za „Blic“ kaže da sud nije imao drugu mogućnost osim izricanja mere obaveznog lečenja, a da su doktori „garancija“ izlečenosti Stanojlovića.

– Ako je proglašen neuračunljivim, sud nije imao drugi izbor nego da mu izrekne meru obaveznog psihijatrijskog lečenja. Doktori, koji su ga pustili iz bolnice su ti koji su procenili da je on izlečen i da više nije opasan po okolinu i društvo. Oni su „garancija“ te odluke – kaže advokat Bojić.

U Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu je trenutno oko 280 osoba, kojima je izrečena mera obeveznog psihijatrijskog lečenja u zatvorenoj ustanovi.

Većini je izrečena i zatvorska kazna, ali dosta je i onih koji su proglašeni neuračunljivima, i koji su zbog toga oslobođeni oslobođeni robije. Svima njima obavezno psihijatrijsko lečenje traje doživotno.

Blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime