SEZONCI DO KRAJA GODINE DOBIJAJU RADNI STAŽ I PRAVO NA PENZIJU

0

Zakon kojim će biti regulisan status sezonskih radnika, trebalo bi da bude usvojen do kraja ove godine, čime će oni biti prijavljeni i sticati radni staž, odnosno pravo na penziju, kao i pravo na osiguranje u slučaju povrede na radu.

Kako za 021.rs objašnjava Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji sarađuje u izradi, radna grupa izradila je Nacrt zakona i trenutno radi na njegovom usavršavanju i modernizovanju prema modelu koji sa primenjuje u Mađarskoj.

U toku je provera mogućnosti i tehničkih kapaciteta nadležnih organa u Srbiji za primenu naprednijeg modela zakona koji podrazumeva jednostavniji način prijave radnika, preciznijije evidencije i efikasniju kontrolu. Takođe, u toku su konsultacije oko visine poreza i doprinosa sa nadležnim organima, kao i oko omogućavanja licima koja primaju neku vrstu socijalne pomoći da budu angažovana po ovom osnovu bez gubljenja tih prava.

„Na inicijativu naših članova koji su neposredno zainteresovani za rešavanje ovog problema, kao i kroz učešće  u sprovođenju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, čiju izradu smo koordinirali, NALED aktivno učestvuje u izradi ovog propisa. NALED nije formalno član Radne grupe, ali neposredno sarađuje sa Ministarstvom rada u čijoj nadležnosti je donošenje ovog zakona, sa Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom finansija, Poreskom upravom i drugim organima koji učestvuju u kreiranju ovog zakona“, navodi Radak za 021.

U Hrvatskoj se primenjuje model prema kojem poslodavac kupuje takozvane vaučere za dnevno angažovanje sezonskih radnika.

„Svaki kupljeni vaučer znači plaćene doprinose za jednog radnika za jedan dan i poslodavac je na kraju meseca obavezan i da plati porez. Svakog jutra poslodavac lepi vaučer u posebnu knjižicu koju ima sezonski radnik što je dokaz inspekcijskim organima da su za radnika plaćene obaveze. Mađarska je taj sistem pomerila korak dalje i sezonskog radnika moguće je prijaviti elektronski ili čak putem telefona što dodatno olakšava proceduru i smanjuje troškove poslodavcima“, objašnjava Radak za naš portal.

Ne postoji tačan podatak o ukupnom broju angažovanih sezonskih radnika u Srbiji, a prema nekim procenama, broj neprijavljenih sezonaca u Srbiji je oko 80.000. Zbog toga su očekivanja od ovog zakona, kada je u pitanju suzbijanje sive ekonomije, izuzetno visoka.

Autor: Suzana Stojićević

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime