Za ovo slatko, najbolje je odabrati šumske, zrele kupine. Dobro oprati i ocediti u đevđiru.

 

Potrebno je:

 

1 kg kupina

1,5 kg šećera

2.5 dcl vode

 

U šerpu staviti red kupina, red šećera pa opet red kupina pa šećera. Ostaviti da stoji ceo dan ako ste poređali ujutru ili celu noć ako ste poređali uveče. Kada stavite šerpu na vatru, sipati jednu čašu vode. Kuvati na jakoj vatri, skidati penu i paziti da ne iskipi (vatra se može malo smanjiti da ne kipi ili je najbolje slatko kuvati u dubljoj šerpi). Kada zgusne, posle oko 45 minuta, skinuti šerpu sa vatre i pokriti je vlažnom krpom. Ostaviti da se ohladi. Ohlađeno sipati u oprane i suve tegle i zatvoriti poklopcima.

Zdravo je uzimati kašičicu slatka ujutru a poželjno služiti drage goste.

 

Prijatno i uživajte!

Nema komentara