PAUNOVIĆ: ČINJENICA DA JE DS ISPOD CENZUSA MOŽE BITI PRILIKA ZA NOVI POČETAK

0

Poznati demokrata i predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović, prokomentarisao je za Infocentralu rezultate izbora za Skupštinu Grada Beograda. On je istakao da je činjenica da je DS ispod cenzusa razočaravajuća, ali da može da bude prilika za novi početak.

„Rezultati u Beogradu su što se tiče glavnih aktera manje više očekivani i u skladu sa objavljivanim istraživanjima. Pobeda vladajuće stranke u datim okolnostima nije se ni dovodila u pitanje, ovo je bilo pre svega takmičenja za pozicioniranje u opozicionom delu izbornog spektra. Činjenica da je DS ispod cenzusa jeste u tom smislu razočaravajuća, ali sa druge strane uz malo pameti to može biti i prilika za novi početak“ rekao je Paunović.

Demokratska stranka osvojila je manje od 3 odsto glasova.

„Rezultati izbora u drugim opštinama van Beograda gde je DS iznad cenzusa i to uz mnogo manje naklonjeno biračko telo, jasno kažu da su birači bliski DSu u BG odlučili da glasaju za one koji su imali više šanse na izborima, a potekli su u političkom smislu iz DS. DS nije bila dovolno ubedljiva u svom nastupu na izborima u prestonici, ali je zanimljivo da zahvaljujući organizaciji ipak jedina može da u ovom trenutku artikuliše drugačije mišljenje u javnom životu na teritoriji čitave Srbije. Beogradski izbori, čak i sa ovakvim rezultatom, mogli bi da imaju pozitivan efekat na opozicionu političku scenu i da se već za naredne parlamentarne izbore vidi i konkretan pomak u tom smislu“ rekao je Paunović.

Ovakav rezultat prilika je za otrežnjenje i ozdravljenje, ako se razume poruka, objasnio je on.

„U suštini potrebno je formulisati politiku stranke koja neće biti isključivo kritika vlasti, jer to građane ne zanima. Jednostavno treba odgovoriti na pitanje – šta to treba promeniti u ovoj zemlji da bismo svi živeli bolje. Srbija je “stabilna zemlja bez pravde i nade”, pa bi trebalo da je odgovor na ovo pitanje relativno lako pronaći. Nešto je teži zadatak tu poruku preneti do građana i saopštiti je na svima razumljiv način, organizovano, direktno i lično, a ne preko tvitera“.

Na pitanje da li je Dragan Đilas budući lider opozicije, Paunović kaže da se nada da se nosilac liste „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobedjuju“ neće ponovo privremeno povući iz politike.

„Što se g. Đilasa tiče, glavno pitanje je kakvi su njegovi planovi. Za malo je izgubio izbore za predsednika DS 2014.god. i to rekao bih pre svega jer je u tom trenutku veći deo Srbije u kome je imao podršku bio pogođen elementarnom nepogodom. Ne znam kako bi se stvari razvijale da je rezultat bio drugačiji, ali on je tada odlučio da se privremeno povuče iz politike. Ovaj rezultat ga ipak legitimiše kao ličnost koja možda može da pokrene proces grupisanja na opozicionoj sceni i nadam se da ovog puta neće odlučiti da se ponovo za neko vreme skloni iz politike. Poznajući ga, verujem da ako tako odluči, ima mogućnost i sposobnost da pokrene stvari“.

CeSID je na osnovu 86,3 odsto obrađenog materijala saopštio da je 50,9 odsto birača iskoristilo svoje biračko pravo.
1. Alekdandar Vučić: 45,2%

  1. Dragan Đilas: 18,5%
  2. Aleksandar Šapić: 8,5%
  3. Koalicija SPS-JS: 6%.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime