PALMA VODI 850 LJUDI U BEČ

0
Od 4. do 6. marta u Beču će boraviti 850 – člana delegacija u organizaciji Skupštine grada Jagodine, a o trošku donatora
„Najveća delegacija do sada, koja je putovala u Beč je upravo ova delegacija u kojoj će biti 850 ljudi, od čega najviše studenata. U delegaciji su i prvrednici, prosvetni i zdravstveni radnici, vaspitači iz vrtića, zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću „Standard“. U delegaciji su studenti iz Jagodine koji studiraju u svom li drugim gradovima i studenti iz drugih gradova koji studiraju u Jagodini. Ukupno putuju studenti iz 34 grada iz Srbije koji studiraju u Jagodini, a studenti iz Jagodine koji putuju u Beč studiraju na 66 različitih fakulteta u Srbiji. 3 dana će se braviti u Beču, od 4. do 6. marta, a kompletan trošak ovog putovanja platiće donatori i nijedan dinar u ove svrhe nije otišao iz budžeta grada Jagodine“, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, koji je i predsednik parlamentarne grupe srpsko – austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije.
„U Beču ćemo imati nekoliko političkih i privrednih sastanaka. Imaćemo prijem kod gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga, zatim kod potpredsednika Skupštine pokrajine Beč, kod predsednika parlamentarne grupe austrijsko – srpskog prijateljstva u Skupštini Austrije, kao i u Slobodarskoj partiji Austrije, čiji je predsednik Hans Kristijan Štrahe, aktuelni vicekancelar Austrije, a potpredsednik Johan Gudenus, šef poslaničke grupe te stranke u austrijskom parlamentu. Na dnevnom redu će biti odnosi Austrije i Srbije, kako Austrija može pomoći Srbiji na evropskom putu i Kosovo i Metohija. Mi očekujemo od Austrije, kao prijateljske države, ne da kaže da je Srbija u pravu, već da objektivno, po međunarodnom pravu kaže ko je u pravu, a ko nije. Takođe ćemo od naših prijatelja iz Slobodarske partije Austrije tražiti da govore isto ono što su govorili u izbornoj kamopanji kada je većina austrijskih Srba glasala za tu stranku i danas ima i Srba poslanika u Skupštini pokrajine Beč. Na Kosovu i Metohiji se svake nedelje desi nešto novo, mimo svih pravila i mimo svih potpisanih sporazuma što šteti Srbiji, a Evropa i međunarodna zajednica ćute ili kada se jave pominju dve strane. Ne postoje dve strane kada je u pitanju nešto što se dešava, a ne postoji ni u jednom dokumentu. Postoji samo jedna strana koja krši sve sporazume, a to je albanska. Za rešenje kosovskog problema treba da budu i Srbi i kosovski Albanci, a ne da jedni dobiju sve, a drugi da izgube sve. To će biti jedna od tema sa našim domaćinima u glavnom gradu Austrije. U Skupštini grada  Beča razgovaraćemo o srpskim studenata kojih najviše u Evropi van Srbije ima u Beču. Da vidimo kako da tim mladim ljudima pomognemo, da imaju neki poseban status kada su u pitanju školarine. Za nas je veoma važno da se zaustavi odlazak mladih iz Srbije. Ja se zalažem za to da ne mogu svi da imaju iste plate na osnovu stručne spreme. Kriterijum treba da budu i stručna sprema i rezulati, odnosno uspeh na poslu. To bi trebalo da se primenjuje i u državnim i javnim preduzećima i tako ćemo direktno uticati da mladi ne odlaze iz Srbije. Takođe, želim da istaknem da dva okruga u centralnoj Srbiji imaju suficit. Šumadijski zahvaljujući FIAT – u u Kragujevcu i Pomoravski, kako neko reče pre neki dan zahvaljujući Palmi. Ne zahvaljujući meni, već svim ljudima koji vode Jagodinu. Mi smo doveli dosta investitora i kada bi svaki grad i opština i svaki okrug imali suficit, penzije bi rasle na svaka tri meseca. To je moj predlog da svi nešto uradimo za svoj kraj, a ne da se čeka da Beograd nešto da“, rekao je Marković dodavši da će prosvetni radnici obići nekoliko škola u Beču, a zdravstveni radnici nekoliko bolnica, dok će privrednici razgovarati sa svojim austrijskim kolegama o saradnji.
Na današnjoj konferenciji za novinare govorili su i studenti iz Jagodine i drugih gradova, kao predstavnici studentske delegacije, koja će biti najbrojnija i svi su se zahvalili gradu Jagodini na još jednom korisnom putovanju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime