PALMA: NIKO NIKADA NEĆE NAM PROMENITI TRADICIJU I OBIČAJE

0

U Jagodini svečano otvoren spomenik legendarnom jagodincu Jovanči Miciću, glavnom liku Nušićevog „Puta oko sveta“

„To što je rekao Jovanča Micić (Ceo svet obiđoh, ali kao Jagodinu nikada ne nađoh) je istina. Kada je u pitanju kultura, mi ćemo početi za otprilike tri meseca sa izgradnjom Kulturnog centra koji će biti najlepši u Srbiji, jer ako vam nije stalo do kulture, da poštujemo tradiciju i da znamo ko smo i čiji smo i odakle smo, taj narod se polako zaboravlja. Neke velike sile žele da nam kažu da mi nismo to što jesmo, da smo mi nešto drugo, ali neće moći da im prođu te njihove ideje. Zahtevaju od Srbije da se promeni, da mi zaboravimo svoju narodnu nošnju, da zaboravimo naše manastire i crkve. Ali to nikada niko neće promeniti u našim glavama. I moramo da se borimo i simbolično i da praktično pokazujemo šta je Srbija i šta Srbija radi“ poručio je danas, na zvaničnom otvaranju spomenika legendarnom jagodincu, svetskom putniku Jovanči Miciću, glavnom liku srpskog komediografa Branislava Nušića u komediji „Put oko sveta“, predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

„Imajući u vidu da je Branisav Nušić preko Jovanče Micića promovisao Jagodinu, za Jagodnu je čuo ceo svet i naša obaveza je da negujemo to što je radio Nušić i što je govorio Jovanča Micić „Ceo svet obiđoh, ali kao Jagodinu nigde ne nađoh“. Jagodina je napravila kontakt sa velikim brojem država i ne samo da smo napravili kontakt već smo pravili i ekonomsku i političku saradnju i naš grad od toga ima koristi“, izjavio je Marković.

„Juče se naša delegacija vratila iz Egipta i mnogo toga smo tamo videli što nema nigde na svetu. Nekoliko detalja koje smo zapazili uradićemo i u Jagodini. Jagodina svake godine mora da ima neki nov sadržaj kada je u pitanju turizam. Prošle godine je u Jagodinu došlo 400 000 turista iz zemlje i inostranstva, a ove godine očekujemo preko 600 000 turista. Veliki broj stranaca je kupio stanove u Jagodini i taj trend se nastavlja. Kroz razvoj turizma mi pomažemo onima koji grade, zapošljavaju se radnici. Turizam je veoma važna grana privrede. Jagodini danas nedostaju hoteli. U letnjim mesecima nedostaje nam 500 soba dnevno. Sada smo u Egiptu imali razgovore sa egipatskim hotelijerima koji imaju lance hotela sa po 10 000 soba i po 20 hotela. Oni će u maju doći u Jagodinu i predstavićemo im naš grad na najbolji način, kako bi investirali u Jagodini. Jagodina je po mnogo čemu poznata u svetu. Već 22 godine se na krsnu slavu Svetog Jovana 07. jula u Končarevu održava međunarodni kik boks meč i gostovale su do sada 22 države od SAD do Rusije i mi smo uspeli, posebno zapadnim zemljama, da dokažemo da Srbija nije ono što su prikazivali njihovi veliki mediji“, rekao je Marković.

„Naša delegacija je primljena u Egiptu na najvišem nivou iako u njoj nije bio njedan ministar. Ne morate vi da budete ministar da bi radili za svoju državu. To je vaša obaveza ako dobijete poverenje naroda, da se borite i da dajete izveštaj šta ste uradili dok se bavite politikom. Mi gde god da odemo sprovodimo državnu politiku koju vode predsednik Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Sada je delegacija Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem bila u Kini, gde su bile najmoćnije zemlje sveta osim SAD i sigurno će ti kontakti predsednika Srbije sa Putinom i Si Đipingom doneti bolje sutra za građane Srbije“, kazao je Marković.

„Jagodina već četvrtu godinu za redom ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni i to najvše zahvaljujući domaćim kompanijama i stranim investitorima. Ja moram i da se zahvalim našim koalicionim partnerima, SPS – u i Srpskoj naprednoj stranci u Jagodini, jer zajedno donosimo dobre i korisne odluke za građane. Zahvaljujem se građanima i privrednicima Jagodine na podršci“ rekao je Marković , koji je i svim pravoslavnim vernicima čestitao Vaskrs poručivši : „Da nam se deca rađaju i da se svakom rođenom detetu radujemo kao što se radujemo Hristovom Vaskrsenju.
Svečanosti je prisustvovao veliki broj grđana Jagodine. Spomenik svetskom putniku Jovanči Miciću nalazi se na kružnom toku, na ulazu u Jagodinu iz pravca Ćuprije. Spomenik je uradila firma „Raleks“ iz Jagodine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime