NUJOD ALI – DEVOJČICA KOJA SE RAZVELA SA 10 GODINA

0

nujod-aliMlada Nujod Ali imala je svega 10 godina kada se razvela od više nego troduplo starijeg čoveka. Ona je za njega udata silom, i po želji svog oca. Ona je jedva uspela da pobegne od svog muža, a kasnije je napisala knjigu o tome. Danas je jedan od najglasnijih boraca protiv prinudnog braka i protiv stupanja dece u brak.

Nakon duge svađe sa porodicom, Nujood podiže svoju maramu i seda pred novinare CNN-a kako bi im ispričala svoju priču. Ona je 10-godišnjakinja koja je prodrmala jemensku naciju zahtevajući razvod od čoveka za kojeg su je udali.

Malena Nujood sama je zatražila razvog od 20 godina starijeg supruga Faeza Ali Thamera koji ju je silovao i tukao, a za kojeg su je roditelji udali u okviru dogovorenog braka u februaru 2008.

Njena priča nije imala srećan kraj. Ipak, od žrtve prerasla je u oličenje hrabrosti i trijumfa. Njena priča poznata je širom sveta, ali u jemenskom društvu nije prihvaćena sa dobrodošlicom.

U skladu sa jemenskim zakonom, njen suprug koji ju je silovao, tukao i vređao nije osuđen. Porodici je obećao da neće spavati s devojčicom do njene 20. godine, ali je to odmah prekršio. Otac ju je udao kako bi je zaštitio, jer su mu dve kćerke prethodno bili ukrali.

U jesen 2008. Nujood je proglašena Ženom godine magazina Glamour, a na ceremoniji u New Yorku aplaudirale su joj i Hillary Clinton i Nicole Kidman.

„Ništa se nije promenilo otkako sam se pojavila na televiziji. Nadala sam se da će nam neko pomoći, ali niko nije. Obećali su mi pomoć a niko je nije pružio. Volela bih da nikad nisam razgovarala s novinarima“, kaže ogorčena devojčica.

Pojedini su joj nudili novac da bi pohađala privatnu školu, ali ona je to odbila.

Shada Nasser, pravnica koja je preuzela slučaj kršenja ljudskih prava ove Jemenke, ističe kako veruje da sama njena porodica vrši veliki pritisak na nju jer su verovali da će im doneti slavu i novac, a to se nije dogodilo.

„Sretna sam što sam se razvela, ali sam tužna što je sve ispalo ovako nakon što sam bila na televiziji“, kaže ona i objašnjava da se i u porodici oseća kao otpadnik. Nisam željela spavati s njim, ali me on prisiljavao, udarao, vređao“, priseća se torture. Nakon nekoliko sedmica pobegla je nazad u porodičnu kuću, ali su je oni vratili govoreći joj kako ona sada pripada svom mužu, a ne njima, te da treba prihvatiti svoju sudbinu.

Njena porodica je, kao i mnoge druge u Jemenu, odbačena, a devojčica je morala platiti mužu 200 dolara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime