Novo poskupljenje svinjetine

0

Svinjski but, koji trenutno košta od 400 do 480 dinara, mogao bi da poskupi na 520 dinara. Najave o novom rastu cena od oko 40 odsto ipak su preterane, tvrde najveći proizvođači

Srbiju neće zaobići potresi na tržištu svinjetine koji su globalno zahvatili gotovo sve države sa značajnijom potrošnjom ove vrste mesa.

Uzrok ovakvom stanju je nagli rast kineske potražnje za svinjskim mesom, nakon što je zbog afričke kuge svinja na tamošnjim farmama usmrćeno više od milion domaćih svinja.

Prema zvaničnim podacima EU, objavljenim pre nekoliko dana, prosečna cena svinjskog mesa u Evropskoj uniji porasla je 21,9 odsto od prošle godine. Istovremeno i izvoz za Kinu značajno se uvećava.

Procene su da će do kraja godine globalno poskupljenje biti još drastičnije.Kako će se, i u kojoj meri, sve to odraziti na Srbiju, koja još nema dozvolu za izvoz na kinesko tržište? Svinjetina je već u radnjama skuplja nego pre dva meseca. Svinjski but trenutno košta od 400 do 480 dinara. Najave o novom rastu cena od oko 40 odsto ipak su preterane, tvrde najveći proizvođači.

– Tokom leta svinjski but bi maksimalno mogao da poskupi na 500 do 520 dinara. Sve preko toga su spekulacije, a posebno da će svinjetina ići na 700 ili 800 dinara. To nije moguće, jer bi se tada izjednačila sa cenom junetine. Iz iskustva vidimo da ukoliko jedna vrsta mesa poskupi potrošači prelaze na drugu, jeftiniju. U našem slučaju to bi bila piletina, koja je u Srbiji jeftina – kaže za „Politiku” Petar Matijević vlasnik „Industrije mesa Matijević”.

Uz Miroslava Miškovića i Miodraga Kostića on je jedan od tri najveća proizvođača svinja u Srbiji. Naša zemlja, po procenama, ima oko tri miliona svinja u uzgoju što nije dovoljno za domaću potrošnju. Razlika se nadomešćuje uglavnom uvozom mesa za prerađivačku industriju i po nezvaničnim informacijama postoje velike zalihe tog mesa.

kamatica.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime