MINISTAR RAZMIŠLJA O SMANJENJU POREZA NA RAD

0

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da se razmišlja o smanjenju poreza na rad, ali da će se tek nakon trećeg kvartala, kada bude pripremljen budžet za narednu godinu, znati da li za to ima prostora i da li će se i koje mere predložiti, kako bi se rasteretila privreda.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li se u priči o smanjenju nameta na rad, na šta se privreda uglavnom žali, otišlo dalje od najave i da li privrednici mogu da očekuju smanjenje poreza i doprinosa, rekao da je realno da cifre, kada je reč o budžetu za narednu godinu, budu poznate polovinom oktobra.

– Tek kad budemo počeli da sklapamo budžet za sledeću godinu imaćemo osnovu da ukrstimo podatke sa analizama o mogućem smanjenju pojedinih oblika opterećenja na rad i drugih oblika poreza, i da tek tada predložimo mere koje će biti održive 2018. godine, a i nadalje – objasnio je Vujović.

Ministar je ukazao da je, kada je započet trogodišnji program fiskalne konsolidacije, Vlada Srbije sebi postavila ciljeve na obe budžetske strane – prihodnoj i rashodnoj. U trenutku kada prihodi budu stabilni i na višem nivou, dodaje, tako da i Vlada Srbije i međunarodne organizacije mogu da verifikuju nivo prihoda, tek tada nastupa sledeća faza – da se sistematski smanjuje opterećenje u privredi.

– Svaka mera mora da bude pažljivo odvagana, da ne ugrozi prihod i da pruži mogućnost investitorima i privredi uopšte da imaju manje troškove rada, da povećavaju broj zaposlenih i da to bude jedan od glavnih izvora privrednog rasta – rekao je on.

Kako je još jednom naglasio, o tome se već razgovara, a kada će biti završen taj ciklus razgovora, očekuje da će se znati polovinom oktobra.

– Nedavno smo imali i dve tehničke misije MMF-a i radili smo paralelne analize, koje su obuhvatale prihodnu i rashodnu stranu budžeta, i na osnovu toga smatramo da postoji prostor da se razgovara ozbiljno o smanjenju opterećenja i da se preispitaju nivoi pojedinih poreskih instrumenata – rekao je Vujović.

ekapija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime