„Lidl“ u Paraćinu je jedinstven jer čuva srpsku istoriju

0

Tokom proteklih šest meseci stanovnici 19 gradova širom Srbije imali su priliku da se uvere u jedinstveno iskustvo i brzu kupovinu koje im Lidl nudi, a sa radom će, 11. aprila u 8 časova ujutru, početi i prodavnica u Paraćinu, na adresi Carice Milice 4. Iako su sve Lidl prodavnice u Srbiji građene po savremenom konceptu i samim tim identične, Lidl u Paraćinu je jedinstven po tome što čuva deo istorije. Naime, pred početak izgradnje ove prodavnice, na lokaciji je otkriveno arheološko nalazište o kome govori Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu:

„Zajedno sa koleginicom Vesnom Vučković iz Zavičajnog muzeja i sa još jednom ekipom Arheološkog instituta iz Beograda planirali smo jedan projekat pod nazivom „Arheološko nalazište Paraćina“. Taj projekat je podrazumeao iskopavanje i obradu ranijih iskopavanja na  teritoriji Paraćina što se tiče praistorije. Mi so pre oko godinu dana obilazili ove delove po gradu i tražili pogodnu lokaciju za iskopavnje. Jedna od njih je bila upravo ova lokacija, i ubrzo nakon toga smo saznali da će naovoj parceli kompanija Lidl zgraditi objekat. Mi smo pretpostavili da se tu nešto nalazi zato što je u neposrednoj blizini lokalitet koji je zabeležen kao lokalitet Gloždak. Taj lokalitet su šezdesetih godina iskopavali Milutin i Draga Garašanin, inače velika imea srpske arheologije. Na osnovu tih nalaza definisana je jedna potpuno nova kulturna grupa iz bronzanog doba. Pored bronzanog doba oni su našli i jedan sloj iz doba Latena, to je mlađe bronzano doba. Upravo zbog toga smo pretpostavili da se na ovoj lokaciji nalazi nešto slično, pa smo takve instrukcije i dali nadležnim organima da vode računa prilikom izgradnje. Radovi su krenuli, to nije bili mnogo vidljivo, ima ulomaka keramike i bilo je potrebno da stručna osoba prepozna to. Rtako da smo mi paralelno sa njihovo izgradnjom nadzirali sve to i u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu i koleginicom Marijom Kaličanin dogovarali šta ćemo da radimo u trenucima kada su se radnici već spustili na neki nivo. Tu smo pronašli neke delove keramike koji su ukazivali na to da ovde može da postoji lokalitet. Kompanija Lidl nam je omogućila da izvržimo arheološka iskopavanja u jednom delu parkinga. Istražena je površina od nekih 500 kvadrata što nije malo. Tih 500 kvadrata su nam dali  neka nova saznanja i omogućii da saznamo šta se to ovde dešavalo i da sačuvamo od zaborava te kulturne ostatke.“ objasnio je Branislav.

Pokrajinski zavod iz Kragujevca i Zavičajni muzej Paraćin su preuzelo vođenje arheološkog ispkopavanja na ovoj lokaciji, objašnjava Stojanović i dodaje:

„Pozvali smo kolege sa Arheološkog instituta, Vojislava Filipovića koji je rukovodio zajedno sa nama prilikom iskopavanja. Tu su još neke kolege koje bih pomenuo: Filip Stefanović, Jasminka Bogić i Ognjen Mladenović. Bilo je oko dvadesetak radnika i mi smo više od mesec dana istraživali. Onos  što smo našli  to su podaci o lotane. Ovde na ovom pordručju nije bilo bronzanog doba što ne znači da ga u okolini nije bilo. Našli smo jako zanimljive podatke vezane za prvi vek nove ere. To je period dolaska Rimljana na ovu teritoriju. Rimljani su počeli u vreme Oktavijana Avgusta da osvajaju ovaj prostor. Konačno je ovaj prostor osvojio Tiberije za vreme Oktavijana.  Mi smo našli nekoliko novčića Oktavijana Avgusta, a pored tog rimskog novca i rimske keramike našli smo i veliki broj fragmenata i velih posuda keramike iz prvog veka koji mi vezujemo za Kelte, tj. za pleme Skordika. Skordijci su ostavili značajan trag na našoj teritoriji. Ta kermanika je rađena na brzom vitlu, tako da smo sugurni da su pronađene posude vezane za Kelte. Ovo je vezano za početak Nove ere i kraj Stare. Pored svega ovoga našli smo  fragmente takozvane dačke keramike. Karakteristična keramika koju vezujemo za Dačane. To je pleme koje od prilike živelo na teritoriji današnje Rumunije.  Ono što smo mi pronašli nam govori o nekom suživotu i susretu autohtonog stanovništva sa dolaskom Rimljana“ dodao je Branislav.

Replike posuda i originalni fragmenti keramike izloženi su ispred Lidla, na samom ulazu.

 

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime