Lepa starinska torta iz stare sveske sa receptima. U susret Uskršnjim praznicima, delimo recept sa vama.

1

piše Goca Janjić

Potrebno je:

Za  patišpanj:

6 jaja

200 gr šećera

100 gr brašna

100 gr mlevenih badema

Za fil:

150 ml mleka

200 gr badema

250 gr maslaca

100 gr čokolade

200 gr šećera

 Sok od jedne cele pomorandže

Šlag za ukrašavanje

Umutiti čvrst sneg od belanaca sa šećerom pa dodati žumanca i sve zajedno umutiti da bude penasto. Zatim dodati brašno pomešano sa mlevenim bademom , postepeno dodavati kašiku po kašiku i lagano mešati. Kada se masa izjednači, izliti je u okruglu tepsiju dobro podmazanu ili obloženu papirom za pečenje. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom u sredini da li je pečeno (zabodite čačkalicu i ako je suva kada je izvučete, testo je pečeno).  Pečen patišpanj izručiti na ravnu podlogu i kada se dobro ohladi, preseći na pola poprskati sokom od pomorandže  i filovati.

2

Za fil skuvati mleko sa šećerom, kada proključa dodati mlevene bademe i skloniti sa ringle. Posebno istopiti čokoladu i umešati u poparene bademe. Kada se to malo prohladi dodati maslac omekšao na sobnoj temperaturi i sve zajdno dobro umutiti da se izjednači. Kada se dobro ohladi i stegne, dodati sok  pomorandže.

Po originalnom receptu i u patišpanj i u fil ide i kora od pomorandže ali ja izbegavam zbog mogućih otrova kojima je prskana.

Filovati tortu u sredini , odozgo i sa strane i odozgo ukrasiti šlagom. Ohladiti dobro u frižderu i služiti sutradan.

Prijatno!

Nema komentara