Ne postoji ništa što više iritira nego kada vidite kako se nekada sveže i lepo voće i povrće suše ili istrule pre nego što stignete da ih pojedete. Nažalost, količina hrane koju prosečan korisnik baci svakog dana je zapadnjujuća.

Kako navodi Agencija za poljoprivredu i hranu UN, čiji je zadatak upravo da smanji bacanje i traćenje hrane, svage godine, otprilike 33% (1,3 milijardi tona) sve hrane koje čovek proizvede za konzumaciju se prosto izgubi ili baci. Dalje se ističe da se 40-50% sveg proizvedenog voća i povrća zapravo uopšte ne pojede – dakle, gotovo polovina! Zaista zaprepašćujuće činjenice, posebno kada pomislite na to da bi samo četvrtina ove hrane, kada se ne bi bacila, bila dovoljna da se nahrani 870 miliona gladnih ljudi na svetu! Sve ovo baca novo svetlo na celu stvar.

15 ideja da bolje čuvate namirnice

Deo problema je to što prosto ne znamo pravi način da čuvamo hranu. Iako svi imamo najbolje namere, jednostavno nemamo vremena da na pravi način iskoristimo voće i povrće koje kupimo – dok nađemo vremena, ono se već pokvari.

Ovo se lako može promeniti. Navodimo 15 načina koji vam mogu pomoći da učinite bar ono što je u vašoj moći da se ova užasna statistika oko bacanja hrane smanji.

  1. Umotavajte celer u aluminijumsku foliju

Iako celer obično kupujemo u plastičnim kesicama, to je zapravo smrtonosna zamka za svež celer, jer plastika „zarobljava“ unutra etilen koji proizvodi celer, što ubrzava proces truljenja. Aluminijumska folija je zato savršeno rešenje. Prosto zamotajte ceo celer u aluminijumsku foliju i stavite ga u frižider. Gasovi lako izlaze kroz aluminijumsku foliju, što će održati celer svežim i hrskavim mnogo duže.

  1. Držite krompir na hladnom, mračnom mestu

voceVaša baka je verovatno držala krompir u podrumu, ali većina domova danas nema podrum, što znači da morate da improvizujete. Počnite tako što ćete držati krompir na mračnom, hladnijem mestu. Ako nemate hladno mesto na kom možete držati krompir, bar pokušajte da ga ne držite u blizini šporeta ili blizu odvoda za vodu, gde je obično toplije.

Takođe, nemojte nikad držati krompir na radnoj površini ili na bilo kom mestu koje je otvoreno i izloženo suncu, jer će tako krompir brže istruliti. Umesto toga, stavite ga u neku fijoku ili ceger koji ćete pokriti. Takođe ga možete staviti i u neki ormar ili u papirni džak.

Iako možda mislite da je pametno držati krompir u frižideru, istraživanja su dokazala da je ovaj potez zapravo potpuno pogrešan. Ukoliko držite krompir u frižideru, započinje proces koji povećava količinu šećera u krompiru, što dalje dovodi do većeg nivoa akrilamida, hemijske supstance u krompiru koja se oslobađa kada se peče ili prži na visokim temperaturama. Između ostalog, istraživanja su dokazala da akrilamid izaziva rak.

Još jedna stvar koju ne smete raditi kad je u pitanju krompir je da ga stavite negde zajedno sa drnim lukom. Istraživanja su dokazala da biste uvek trebali da ove namirnice držite odvojene, jer ne samo da će, ako ih stavite zajedno, krompir poprimiti ukus crnog luka, već i jedno i drugo povrće odaju vlagu i gasove koji ubrzavaju proces truljenja.

  1. Pokrivajte plastičnom kesom drške banana

Sigurno ste sami uvideli da se banane relativno brzo kvare, posebno kada je toplo vreme. Kada kupite banane, ako su u plastičnoj kesi, odmah je skinite jer će kesa zadržati vlagu i banane će u kesi brže istruliti.

Najbolji način da sačuvate banane što duže je da ih držite na sobnoj temperaturi i to, ako je moguće, da ih okačite da vise ako u radnji – to će omogućiti da vazduh cirkuliše oko njih i na njima se neće javljati „fleke“ kada ih oljuštite.

Stavite banane negde gde sunčeva svetlost ili toplota ne bije direktno u njih i nikada ih ne stavljajte u frižider jer ro utiče na prirodan proces sazrevanja banana. Kada jednom sazru, možete ih staviti u frižider kako biste ih održali u tom stanju. Iako će kora nastaviti da tamni, ostatak voćke će ostati svež i čvrst bar još nedelju-dve.

Takođe možete usporiti proces sazrevanja i održati banane svežim i žutim duže tako što ćete ih razdvojiti jednu od druge. Da biste sprečili prezrevanje banane, jednostavno umotajte dršku banane u plastičnu kesu. Ovo će sprečiti etilen koji se prirodno oslobađa tokom sazrevanja da se širi na druge delove voćke.

  1. Ne perite voće i povrće pre nego što ih stavite gde treba

Svaki put kada se desi neko trovanje hranom i sve novine pišu o tome, ljudi pojure da „izribaju“ svo voće i povrće koje imaju u kući. Međutim, stručnjaci savetuju da pranje voća i povrća pre nego što ih stavite gde im je mesto zapravo čini da se brže pokvare.

Naravno da treba oprati voće i povrće pre jela; međutim, ako perete voće ili povrće pre nego što ih stavite u frižider ili na neko drugo mesto gde ih čuvate, ne samo da ćete ih dodatno navlađiti što će dovesti do kvarenja, već takođe uklanjate sa njih zaštitni sloj koji imaju protiv plesni i bakterija.

  1. Ispirajte namirnice sirćetom

Ako imate neizdrživu potrebu da operete voće i povrće kada ih kupite, koristite za pranje rastvor od sirćeta, jer će to zapravo produžiti životni vek namirnice, posebno kad je u pitanju voće. Ipak, pre nego što ga stavite tamo gde treba, dobro ga osušite.

Sirće je prirodan antibakterijski agens, što znači da uništava bakterije i buđ, što će svakako pomoći da voće i povrće ostane sveže nekoliko dana ili čak i nedelja duže.

  1. Uvek stavljajte paradajz sa drškom nagore

Paradajz je zapravo voće i samim tim mnogo delikatniji od tvrdog povrća. Nikad ne bi trebalo da stavljate paradajz u frižider jer to oštećuje membrane voća, što dalje dovodi do toga da ono gubi ukus i čvrstinu.

Istraživanja su pokazala da je najbolje držati paradajz na sobnoj temperaturi, jer ne samo da će tako zadržati sve nutrijente i sastojke koje mu daju teksturu i ukus, već će se ti nutrijenti i umnožavati.

Takođe, iako u prodavnicama obično viđate paradajz poređan tako da mu drške budu nadole, iz estetskih razloga, ovakav položaj ga zapravo oštećuje. „Ramena“ paradajza tj. gornji deo je najmekši deo paradajza, tako da ga okretanje naopačke oštećuje. Zaključak je jasan – držite paradajz na radnoj površini na sobnoj temperaturi, okrenut nagore kako biste dobili najbolji ukus i miris paradajza kad ga jedete.

  1. Umotavajte crni luk u papirne ubruse

Uvek držite crni luk na hladnom, suvom i dobro provetrenom mestu. Nikada ga ne držite u plastičnim kesama jer to sprečava protok vazduha i zadržava vlagu, što skraćuje „životni vek“ crnog luka. Neke vrste crnog luka imaju veći sadržaj vode, tako da su automatski skloniji truljenju. Da biste duže sačuvali crni luk, zamotajte svaki posebno u salvetu, ubrus ili parče novina i stavite ih na suvo i hladno mesto.

  1. Dozvolite belom luku „da diše“

Kao i crni luk i krompir, i beli luk bi trebalo držati na sobnoj temperaturi. Ovoj biljci oporog ukusa takođe treba dosta svežeg vazduha i zato je držite u otvorenoj kutiji kako bi imala dobar dotok vazduha. Možete okačiti beli luk u mrežasti džak na hladno i mračno mesto – recimo, u špajz, naravno, ako nema vlage.

Nikada ne skidajte zaštitnu ljusku sa belog luka dok ne planirate da ga upotrebite za jelo, jer će tako brže istruliti.

  1. Ostavite prokelj netaknut i čuvajte ga što je duže moguće

Prokelj koji se bere u jesen mže potrajati nekoliko nedelja i ostati svež, možda čak i do Nove godine, ako ga stavite u frižider i skinete klice. Međutim, nemojte dirati spoljne listove.

Stavite prokelj u otvorenu posudu. Spoljni listovi će uvenuti, ali će unutrašnji deo ostati sasvim svež. Zato samo skinite uvele spoljne listove pre kuvanja. Takođe, da bi se zadržao jak ukus koji podseća na kupus, čuvajte prokelj u frižideru što duže pre kuvanja.

  1. Čuvajte krastavce na sobnoj temperaturi

Iako vam možda zdrava logika nalaže da stavite krastavce u frižider, istraživanja su pokazala da hladnoća zapravo ne prija krastavcima. Ako ih stavite na temperaturu nižu od 10 stepeni, još brže će se pokvaridi.

Naravno, ako je neophodno, možete držati krastavce u frižideru 1-3 dana ukoliko planirate da ih ubrzo pojedete. Poput većine povrća, i krastavci su osetljivi na izlaganje etilenu, zato ih držite podalje od banana, lubenica i paradajza kako bi se duže održali svežim.

  1. Uklonite vrhove sa šargarepe

Uvek odsecite zelene krajeve sa šargarepe pre nego što ih odložite, jer lišće izvčali vlagu kroz koren i šargarepa postaje mlitava i ne može da se jede. Kada se kraj odseče, šargarepu možete držati u frižideru i do tri meseca, ali samo pod uslovom da je ne operete dok ne budete rešili da je jedete.

Ako kupujete šargarepu kojoj su krajevi već odsečeni, izvadite je iz plastičnog pakovanja i sačekajte da se dobro osuši pre nego što je odložite u fižider. Takođe možete obložiti deo frižidera u kom držite povrće debljim papirnim ubrusom kako bi šargarepa duže ostala sveža. Ipak, jednom ili dvaput nedeljno promenite papir na kom držite šargarepu. Šargarepe puštaju dosta vlage kada stoje u frižideru, zato se potrudite da ostanu suve.

  1. Držite špargle poput cveća

Za najbolji ukus i svežinu, uvek špargle držite u čaši ili posudi punoj vode. Kao da su buket vašeg omiljenog cveća, stavite špargle u vodu tako da im produžite svežinu za još nedelju ili i više dana.

  1. Poprskajte avokado limunovim sokom

Čuvanje avokada zavisi od nekoliko stvari: koliko su zreli i da li ste ih sekli.

Ako ste presekli avokado i ako nije još uvek sazreo, samo poprskajte „spoljni“ deo mesa sokom od limuna ili limete kako biste sprečili oksidaciju (potamnjivanje boje), a zatim ponovo „sklopite“ te dve polovine avokada i dobro ih umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider. S vremena na vreme ipak proverite da li je počeo da se kvari i postaje mekši, a zatim uživajte.

Koliko brzo avokado zri zavisi od toga koliko je vio čvrst kada ste ga presekli i na kojoj temperaturi ga čuvate. U najvećem broju slučajeva, nezrelom, zelenom i čvrstom avokadu treba 4-5 dana da sazri na sobnoj temperaturi, iako bi trebalo izbegavati da ga držite izloženog direktno suncu ili nekom izvoru toplotu.

Ako niste presekli avokado, stavljanje u frižider će usporiti proces zrenja, zato stavljajte nesazreli avokado u frižider samo ako ste ga već presekli. U suprotnom, držite ga na sobnoj temperaturi. Ako želite da ubrzate sazrevanje avokada, možete ga staviti u plastičnu kesu.

  1. Ovlažite brokoli

Većina voća i povrća se kvari od previše vlage, ali brokoli „voli“ vlagu. Iako biste uvek trebali da ga jedete čim ga kupite, dok je još svež jer prirodno brzo vene, možete ga održati svežim još neko vreme tako što ćete kvasiti neoprane „glave“ i dobro ih umotavati u papirne ubruse pre odlaganja u frižider. Ako iskoristite ovaj brokoli u roku od dva-tri dana, ostaće potpuno svež i hrskav.

Nikad nemojte stavljati brokoli u vakuumsku ili plastičnu posudu, jer mu treba dosta vazduha. Iako mu je potrebna voda za svežinu, kao i sa drugim povrćem, nikad ga nemojte prati pre nego što ga odložite jer previše vode podstiče pojavu buđi.

  1. Umotajte karfiol u papirni ubrus i rastresitu plastičnu kesu

Iako ćete u prodavnici verovatno naći karfiol čvrsto umotan u celofan, što „zarobljava“ vlagu i podstiče truljenje, čim stignete kući otpakujte ga i prebacite u drugu kesu koju nećete tako čvrsto stegnuti. Dodajte i papirni ubrus koji će upiti svu suvišnu vlagu. Kada ga ovako spakujete, ceo karfiol može ostati svež u frižideru 4-7 dana. Međutim, ako ga sečete ili otkidate delove cveta, trebalo bi da ga pojedete u roku od 4 dana da bi se zadržala svežina i pravi ukus.

 

 

Nema komentara