ILIJA VUJIČIĆ IZ JAGODINE U EKIPI STUDENATA POBEDNIKA NA TAKMIČENJU „HAKATON“

0

U petak 18. decembra u dekanatu Fakulteta tehničkih nauka upriličen je svečani prijem za ekipu studenata FTN koja je osvojila prvo mesto na onlajn takmičenju ,,Hakaton“ u Nišu. Sa rešenjem na temu održivog razvoja “Tvoj kod za bolji svet“, četiri studenta četvrte godine Informacionih tehnologija FTN u Čačku odneli su ubedljivu pobedu ispred dve ekipe sa niškog Elektronskog fakulteta, jednog tima sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, i jedne ekipe beogradskog Matematičkog fakulteta. Jedan od četvorice studenata iz pobedničke ekipe je i Ilija Vujičić iz Jagodine, biviši učenik EGŠ ‘Nikola Tesla’.

‘’Hakaton’’ je takmičenje timova u kome mladi programeri realizuju softversko rešenje na zadatu temu, a na raspolaganju imaju samo 42 sata. Žiri čine seniori i tim lideri iz kompanije Better Collective iz Niša, koja je i organizator takmičenja. Ekipa Rick’s Solutions zapravo su Vanja Stepanoski, Ilija Vujičić, Lazar Starčević i Miloš Petrović. Oni su osmislili platformu „EcoRick“ koja putem sistema nagrađivanja postiče odgovorno ponašanje pojedinca. Iako su studenti završne godine studija na FTN u Čačku, Ilija, Vanja, Lazar i Miloš trenutno obavljaju i stručnu praksu u firmama V-tool, Croonus, Traser software i Be-Terna.

Osvrćući se na svoje takmičarsko iskustvo, ovi momci ističu da su u poslednjem trenutku odlučili da se takmiče: ,,Videli smo poziv, okupili tim i prijavili se sa namerom da naučimo nešto novo, bez pretenzija ka pobedi. Svakako ćemo ovaj rezultat upisati u svoje CV-jeve,“ navodi Vanja. “Iako smo skromno ušli u celu priču, ipak smo izuzetno zadovoljni kreiranim rešenjem. Jedno od pravila takmičenja je da pobedničko rešenje mora ostati open source, a da mi kao autori zadržavamo sva prava. Postoji mogućnost da ga i dalje razvijamo“, dodaje Ilija. Lazar je naglasio da su takmičarska rešenja ocenjivana po kriterijumima originalnosti ideje, funkcionalnosti, implementacije i održivosti, te da su izuzetno zadovoljni i nagradom – vaučerom na 1000 evra za kupovinu u Gigatronu.
Dekan Danijela Milošević je istakla da pobednička ekipa pripada prvoj generaciji studenata koja je pohađala studije Informacionih tehnologija po inoviranom programu, sačinjenom od najaktuelnijih kurseva i disciplina. “Odlična teoretska i praktična znanja i veštine ovi studenti stekli su i zahvaljujući velikom broju predavača iz IT industrije“, naglasila je Milošević.

 

FTN Čačak

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime