DEFILE FIĆA U JAGODINI

0

U nedelju 14.avgusta u Turističkom kompleksu Jagodine biće održan Festival fića. Organizator festivala je udruženje „Ljubitelji fića Kragujevac“. Okupljanje počinje u 10 sati u VIVO šoping parku, ispred restorana, a posle svečanog otvaranja u 11 sati, ljubitelji fića obilaze ZOO vrt, Muzej voštanih figura a od 12 je zakazan odmor u akva parku. Najzanimljiviji deo manifestacije zakazan je za 17 sati kada će ponosni vlasnici i ljubitelji ovog automobila defilovati gradom.

Prvi Fića je izašao sa proizvodnih traka Zastave 18. oktobra 1955. godine po licenci italijanskog FIAT-a i proizvodio se narednih 30 godina.

Do novembra 1985, kada je iz Zastave izašao poslednji Fića, ukupno je proizvedeno 923.487 primeraka ovog automobila koji je u SFRJ proglašen za nacionalnu klasu.

A sami koreni popularnog Fiće sežu još u daleku 1936. godinu, kada je FIAT-ov inženjer Dante Gikosa konstruisao legendarni Topolino. Od Gikose je zahtevano da, na platformi Topolina, konstruiše novi mali gradski automobil za četiri osobe.

Osim Italije i Jugoslavije, popularni Fića se proizvodio i u Austriji, Španiji i Argentini, i ukupno je sa proizvodnih traka izašlo 2.695.197 ovih automobila u svim verzijama.

Poslednji Fića je sa proizvodnih traka kragujevačke Zastave je izašao 18.novembra 1985. godine i bio je crvene boje.

foto Fonet

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime