Svake godine, svakog drugog  utorka u Novembru, Vevey  proslavlja dan Svetog Martina. Tradicija koja datira još iz 15. veka kada je bio iniciran Vojvoda od Savoja. Toga dana svi koji nešto proizvode su dobrodošli da iznesu svoja dobra  i prodaju bez plaćanja poreza. Odlična prilika da se  lokalni stanovnici i radoznali turisti druže, uživaju u lokalnim specijalitetima, prodaju i kupuju domaće proizvode od voća , povrća i mesa do domaćih sireva, zimnice, rukom pravljenih sapuna i bonbona i još mnogo toga.

6Festival promoviše ljubaznost i solidarnost te je očekivano da se roba kupuje po veoma pristupačnim cenama ali i da se ponudi na degustaciju  a takođe proslavi kraj letnjeg i jesenjeg perioda kada su usevi obrađeni, letina pokupljena a grožđe obrano.

Tradicionalno počinje u 6 sati ujutru objavom  i  deljenjem  slatkiša. U 9h  procesija raznih udruženja obučenih u tradiconalnu svečanu odeću ide kroz grad praćena raznim orkestrima i stiže na Grenet, mesto gde se vašar odvija.

Ove godine, Sveti  Martin je danas 10.Novembra , vreme je pravo prolećno te je atmosfera idealna za dobar provod.

Centralno mesto i glavno jelo je uvek vo na ražnju koji se peče već od prethodnog dana i za koga se čekaju  dugački redovi  da bi  se kupila  porcija koja je kako  kažu,  po veoma pristupačnoj ceni od 15 franaka. Služi se u 2kombinaciji sa gratiniranim krompirom (jednim od lokalnih specijaliteta). Običaj je da se tog dana ruča pod otvorenim nebom te je ponuda hrane raznovrsna i za sve ukuse.

Posetioci šetaju obično sa čašom kuvanog vina u rukama, degustiraju  sušene jabuke, suva pršuta posuta biberom, uživa se u mirisima ručno rađenih sapuna , a najviše  se uživa u izložbi negovanih krava koje daju  nadaleko čuveno mleko od kojih se pravi omiljena nam čokolada.. Bila je tu i izložba konja i njihovih čuvara u tradicionalnim uniformama, trubački orkestar koji je dizao rapoloženje na najveći mogući nivo..

Vašar je otvoren do 15 časova , i zanimljiva  je promenada ljudi koji su bili u obilasku, od deka i baka , penzionera koji su bili u većini  u prepodnevnim satima do poslovnih ljudi i žena  koji svoju pauzu na poslu koriste da ručaju neki od lokalnih specijaliteta .  U ranim popodnevnim satima najviše bude roditelja sa decom koji  svoju šetnju i obilazak vašara završavaju  na jezeru sa ostacima hrane  da bi hranili labudove i patke.

Gordana Janjić

Jedan komentar

  • Odgovori
    Uki
    19. decembra 2015.

    Ako je posebnost ta što se na ovom vašaru ne plaća porez, on u odnosu na srpske vašare uopšte nije poseban. Niko na našim vašarima ne izdaje fiskalne račune koliko ja znam. 🙂