BEZ ZELENE KARTE NEĆETE MOĆI U GRČKU OVE GODINE

0

Srpski turisti koji automobilima krenu na more, a put ih nanese kroz Makedoniju i BiH, i ove godine će morati da plaćaju dodatno osiguranje.

Reč je o takozvanou zelenoj karti, jer ove dve države nisu potpisnice multilateralnog sporazuma, koji predstavlja formalni dogovor jednog broja zemalja o međusobnom proširivanju teritorijalnog važenja osiguranja od auto-odgovornosti.

Da podsetimo, na sastanku skupštine Saveta biroa zelene karte, održanom u Dubrovniku, u maju 2011. godine, predstavnici Udruženja osiguravača Srbije su potpisali Multilateralni sporazum sa predstavnicima 32 nacionalna biroa osiguravača zemalja Evropskog privrednog prostora i pridruženih zemalja.

„Makedonija je i tada, kao i sada, naišla na problem sa imenom. Sa BiH je problem drugačije vrste, jer tamo nema zajedničkog „krova“ za osiguravajuće kuće tri entiteta. Tako da su naši vozači i dalje izloženi dvostrukom plaćanju osiguranja od auto-odgovornosti”, kaže za „Novosti“ Dragan Škrnjić, predsednik Auto-moto reli i turing kluba „Srbija.“

Zelenu kartu osiguranja, za zemlje u kojima je ona i dalje obavezna, izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti. Zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja.

novaekonomija.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime