Zloupotreba životinja u Srbiji i nasilje nad njima, dostiglo vrhunac

0

Na društvenoj mreži fejsbuk juče je nalog pod imenom Ivan Tarca Obradović objavio javni oglas u kome se navodi da prodaje „male lisičiće“ i postavljena je fotografija četiri mladunčeta lisice u kartonskoj kutiji. Da li je dozvoljeno držati divlje životinje u privatnom zatočeništvu i nuditi ih na prodaju, pitali smo advokata Aleksandru Ilić.

„Odredbe člana 58 Zakona o dobrobiti životinja uredjuju deo koji se odnosi na divlje i egzotične životinje kao kućne ljubimce odnosno na koji način, pod kojim uslovima i uz kakva posebna odobrenja se divlje i egzotične životinje mogu držati i reprodukovati kao kućni ljubimci. Ukoliko ne postoji posebno Rešenje ministra uz prethodno pribavljenu saglasnost ministra nadležnog za poslove životne sredine, svakako je u pitanju prekršajna odgovornost a što zahteva prijavi nadležnim inspekcijama.

U nastavku, odredbama člana 59 Zakona o dobrobiti životinja odredjeno je kako, na koji način i pod kojim uslovima (na kojim mestima) se mogu prodavati kućni ljubimci, što svakako ne podrazumeva prodaju putem oglasa, već na tačno odredjenim mestima a to su odgajivačnice, a za pse i mačke i posebno registrovane prodavnice.

U konkretnom slučaju, pretpostavljam da se radi o licu koje ne ispunjava uslove predvidjene zakonom za držanje i reprodukciju lisica kao kućnih ljubimaca, mada bi sve to trebalo proveriti prijavom nadležnim inspekcijama koje bi na lici mesta utvrdile postojeće stanje i dokumentaciju.

Što se tiče krivične prijave, ona bi se mogla podneti ukoliko bi se utvrdilo da način držanja, stanje u kome se životinje nalaze i slično, predstavlja zlostavljanje, što se tiče krivičnog dela iz člana 269 KZ RS ubijanje i zlostavljanje životinja.

Za postojanje elemenata nekog drugog krivičnog dela, prethodno bi trebalo utvrditi činjenice o posedovanju neophodne dokumentacije za držanje i reprodukciju divljih životinja kao kućnih ljubimaca a zatim i za njihovo nezakonito nudjenje na prodaju“ kaže advokatica Aleksandra Ilić.

Posle jednog dana od kako je oglas objavljen, Obradović kaže da ih nije prodao nego poklonio prijatejima koji će ih čuvati „kao kućne ljubimce“. Nije objasnio odakle su mladunci niti zašto ih je uzeo iz staništa. 

JAMARENJE – KRŠENJE ZAKONA 

U Srbiji je čest običaj među lovcima tvz. jamarenje što predstavlja teško zlostavljanje životinja. Neki lovci hrane mladunce lisica do određenog uzrasta pa ih koriste kao mamac za pse i vežbe za nlt terijere upravo za potrebe jamarenja. Svako ovo ili slično delo mora biti prijavljeno policiji kako bi počinioci bili procesuirani. 

Srbija – zemlja u kojoj se gotovo bez kazne zlostavljaju životinje 

Od 299 osuđenih za ubistvo i zlostavljanje životinja u poslednjih 14 godina, samo u 26 slučajeva izrečene su kazne zatvora, i to od po nekoliko meseci Zlostavljanju su najviše izložene životinje koje žive na ulici, navodi Politika u januarskom tekstu.

Podatke je iznela na katedri „Pravo na život” koja se bavi krivičnim delima protiv života i tela. Međutim, ubijanje i zlostavljanje životinja spada u sasvim drugu grupu krivičnih dela – protiv životne sredine. Krivični zakonik za ubistvo životinje predviđa novčanu kaznu ili zatvor do dve godine, a u težim slučajevima i do tri godine.

Prethodni tekstDeo Jagodine bez grejanja
Sledeći tekstRadno vreme za praznike

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime