ZIMSKI RASPUST OSAM DANA U JANUARU I 12 U FEBRUARU

0

Zimski raspust za osnovce u školskoj 2015/2016. godini biće podeljen u dva dela, pa će se učenici odmarati osam dana u januaru i 12 dana u februaru.

Kako je predviđeno novim Kalendarom obrazovno vaspitnog rada za osnovne škole, koji je objavio poslednji Prosvetni glasnik, „zimski raspust ima dva dela – prvi deo počinje u četvrtak, 31. decembra 2015. godine, a završava se u petak, 8. januara 2016. godine.

„Drugi deo počinje u ponedeljak, 1. februara 2016. godine, a završava se u petak 12. februara 2016. godine“, navodi se u Kalendaru.

Do sada je raspust bio posle novogodišnjih praznika u prvoj polovini januara i trajao je oko tri sedmice.

Marković je rekla da je jedan od razloga za ovu odluku to što je do sada prvo polugodište bilo nesrazmerno kraće u odnosu na drugo.

Škole su kajem septebmra i u oktobru organizovale eksukrzije, što je dodatno smanjivalo vreme za proveru, ocenjivanje ucenika pa je decembar bio stresan i za đake i nastavnike u trci da ispune plan.

„Vraćanjem raspusta, kako je nekada bilo, želeli smo upravo to, da učinimo da prvo i drugo polugođe budu relativno jednakog trajanja“, rekla je pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković.

Takođe, januar će biti finiš prvog polugodišta, pa će odmor početkom tog meseca značiti deci koja žele da poprave ocene i da se pripreme za pismene koji su uglavnom poslednje nedelje polugođa.

Drugi argument je što je poslednjih godina uglavnom februar hladiniji od januara pa je stizalo puno zahteva iz sredina gde škole nisu priključene na toplane i u kojima je u tom periodu teško i doći do škole, rekla je ona i istakla da su, između ostalog, inicijatvie za pomeranje zimskog raspusta stigle iz škola zlatiborskog okruga

Preostala tri raspusta, novembarski, prolećni i najduži, letnji, takođe ostaju. Prvi odmor biće od 7. do 11. novembra. Prolećeni raspust trajaće od 28. aprila do 3. maja, a letnji raspust počinje 15. juna.

„Pratićemo, da vidimo kakvo je zadovoljstvo nastavnika, učenika i kakva su iskustva“, rekla je Marković.

Prema novom Kalendaru, prolećni raspust počinje u četvrtak, 28. aprila, a završava se u utorak 3. maja. Letnji raspust počinje u četvrtak, 16. juna a zavšava se u sredu, 31. avgusta.

 

Prethodni tekstBUJOŠEVIĆ PORUČIO TASOVCU: VAŠ POSAO NIJE ZATVARANJE MEDIJA I OTVARANJE RIJALITIJA
Sledeći tekstJAGODINA ĆE PEDAGOŠKOM FAKULTETU UPLATITI MILION

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime