ZATVORENICI U KPZ ĆUPRIJA UZGAJAJU NEVEN I NANU

0

Uz žitarice kukuruz i pšenicu i povrtarske kulture: krompir, papriku, paradajiz, kupus… koje se gaje na „ekonomiji“ Kazneno popravnog zavoda (KPZ) u Ćupriji, lane je prvi put sejano i lekovito i aromatično bilje: neven i nana. „ostvareni su dobri prinosi, pa će se proizvodnja lekovitog bilja nastaviti i ove godine“, izjavio je Tanjugu upravnik KPZ Vladica Božilović.

Uz to što donose rezultate, uzgoj lekovitog bilja, ima i edukativano značenje. Osuđenici koji ga ovde uzgajaju, nauče proces proizvodnje i obično nastavljaju sa njihovom proizvodnjom i posle izdržane zatvoreske kazne, na svojim imanjima kada se vrate kući, istakao je Božilović. Osuđenici KPZ su lene neven sejali na 20 ari, proizveli su, i firmi „Adonis“ iz Sokobanje isporučili 225 kilograma suvih cvetova po ceni od 500 dinara za kilogram.

Nanu su sejali na 10 ari i proizveli 195 kilograma. Pre opredeljenja za uzgoj nevena i nane, konsultovani su stručnjaci, koji su izvršili izbor vrste u skladu sa klimatskim i zemljišnim uslovima, ali i potreba tržišta. Za odluku, da se uz kulture, koje se tradicionalno proizvode na zemljištu KPZ, proizvodi i lekovito i aromatično bilje, bio je njihov značaj u medicini, kozmetičkoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i hemijskoj industriji, objašnjavaju u ovoj ustanovi. Božilović je istakao i da postoji ideja, o kojoj se razmišlja, o uzgoju pčela na imanju KPZ. KPZ u Chupriji je ustanova otvorenog tipa ima oko 200 osuđenih lica, koji na 25 hektara zemljišta ugajaju pšenicu, kukuruz, detelinu, povrće… i farme svinja, brojlera, proizvodnju konzumnih jaja, mleka, proivodnju humusa…

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime