ZAPISI IZ PRIZEMLJA: SREĆAN 8.MART!

0

Onomad na dodeli Oskara Patriša Arket je, primajući nagradu, pozvala Holivud da podrži prava žena u toj „ firmi “ , jer žene u Holivudu nemaju isti tretman kao njihove kolege. Reakcija publike, a posebno Meril Strip, bila je prilično ubedljiv dokaz da je novopečena oskarovka pogodila pravo u metu. Ali, daleko je Holivud. I geografski, i metaforički. Samo sinoć u Beogradu su ustreljene su tri žene, jedna od njih je preminula. Samo u Beogradu i samo sinoć.

Tu vest sam čuo između dva bloka reklama tipa – „ Dođite da zajedno dočekamo 8. mart ! “ Doček 8. marata ! ? ! O.k. svaka prilika da se tmurna stvarnost dopinguje, potpuno je razumljiva, ali doček 8.marta ? ! Malo je previše, čak i za nas. Sledeće bi moglo da bude doček Dana državnosti , Zadušnice . . .

Ali, na stranu s dočecima, vratimo se slavljenicama 8. marta. Ako se holivudske žene osećaju ugroženo, kako je ženama na „ brdovitom Balkanu “ ? Naveo sam ona tri upucavanja od sinoć, ali to je samo paradigma balkanske ženske svakodnevice. Zašto ?

Zašto muškarci imaju potrebu da povređuju žene ? I zašto žene imaju potrebu da budu u društvu muškaraca koji pod „ diskusija “ podrazumevaju razmenu vatre, a ne razmenu mišljenja ? Zašto je ženska solidarnost tako retka pojava ? Zašto žene imaju tako malo samopoštovanja ?

Šta su odgovori ? Patrijarhat ? Kriza ? Mediji ? Mentalitet ?

Previše upitnika za jednu malu kolumnu. I da znam odgovore, ne bih imao prostora da ih napišem, a ne znam ih.

Ono što znam je da se svaki put , kad čujem da je neka žena na smrt pretučena, osetim pomalo jadno, mučno i malo me je sramota što pišam stojeći. Šta dokazuje muškarac koji pretuče slabijeg od sebe ? Kako se oseća posle toga ? Ne znam i ne želim da znam. Ne želim da budem na njihovom mestu i njihovoj glavi, jer mi to deluje kao neko vrlo mračno i usmaljeno mesto. Mesto puno straha.

Dakle, nema ništa protiv 8. marta u kafani uz deset upola s lukom. Ni protiv malih saksijca sa cvećem iz plastenika . . . sve je to o.k. I ne mislim da žene treba da očekuju svakodnevniosmimart. Ne. Žene moraju da se usprotive nasilju, ma od koga ono dolazilo – oca ,dečka, muža, šefa, brata . . . nasilje uvek izgleda isto. A, bez samopoštovanja jedan 8.mart u godini ne znači ništa.

Srećan 8.mart !

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime