ZAMENA STARIH LIČNIH KARATA DO 31.DECEMBRA

2

Svi punoletni građani Srbije koji još uvek imaju stare lične karte moraju ih lično zameniti u policijskim upravama i stanicama za nove elektronske do kraja 2016. godine. To znači da im je ostalo još tri i po meseca za zamenu, ali bi bilo dobro da to što pre učine, kako ne bi sačekali poslednje dane i napravili velike gužve i redove, piše Dnevnik.

Zakonom o ličnoj karti („Sl. glasnik RS“, br. 62/2006 i 36/2011) propisano je da stare lične karte važe do 31.decembra 2016. godine, a važeći Pravilnik o ličnoj karti („Sl. glasnik RS“, br. 11/2007, 9/2008 i 85/2014) predviđa i uzimanje biometrijskih podataka radi izdavanja takozvanih čipovanih ličnih karata. Lične karte se izrađuju sa rokom važenja od deset godina, a obavezni su da ih imaju svi građani sa napunjenih 16 godina.

Državljani Srbije stariji od 65 godina mogu zahtevati izdavanje lične karte bez ograničenog roka važenja na obrascu koji ne sadrži čip. Prilikom podnošenja zahteva za novu ličnu kartu treba priložiti staru i dokaz o uplaćenim naknadama za obrazac lične karte i troškove izrade lične karte odnosno 928,80 dinara na račun NBS i 226 dinara na račun MUP-a Srbije. Novim odredbama Zakona o opštem upravnom postupku („Sl. glasnik RS“, br. 18/2016), građani su oslobođeni obaveze da sami pribavljaju izvode iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu Srbije. Zahtev za izradu biometrijske lične karte podnosi se policijskoj upravi.

2 KOMENTARA

  1. Da li i osoba koja ima 64 godine mora takodje da menja straru licnu kartu novom ili to za nju ne vazi,posto je navedeno da vazi samo za osobe koje su starije od 65 godina?

  2. Naredbom nacelnika Suoa Niš, u Svrljigu se vrsi zakazivanje od 0630do 0700 za isti dan ali kada odeš u to vreme da zakazes, kazu ti da je popunjen broj za taj dan. Zakazivanje unapred za 5,10 ili vec koliko dana nije moguće jer je nacelnik tako naredio. Ala ga je osmislio svaka mu čas. Da postoji za ovako nesto nobelova nagrada, sigurno bi pripala njemu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime