Vojkanova novogodišnja čarolija – lepota je u detaljima

0

Postavljanje novogodišnje dekoracije u domovima za sve one koji uživaju u tome, predstavlja praznik za sebe. Lampioni, figure, svećice, sijalice, uvođenje prazničnog duha u dom za mnoge pričinjava veliko zadovoljstvo, a jedan od onih koji na poseban način uređuju prostor je Vojkan Nikolić. Vojkana smo posetili i pokušali fotografijama da dočaramo ovu novogodišnju bajku.

„Sa ukrašavanjem počinjemo ranije, bar mesec dana pre Nove godine jer imamo veliki broj ukrasa, godinama prikupljanih. Veliki broj ukrasa za jelku su ručno rađeni. Konjiće šijem sam. Vence takođe izrađujemo ručno i mislim da je to posao samo za one koji vole detalje i za ljude koji uživaju u poslu koji traži strpljenje.

Trend koji poslednjih godina vlada – kićenje jelki u dve boje za Vojkana ne predstavlja nikakav izazov.

„Meni se to ne sviđa. Novogodišnja atmosfera je puna šarenila, jelka mora da bude puna raznobojnih ukrasa, dve boje ili jednobojno meni je neprihvatljivo. Praznici su magični, šareni i takvi treba da ostanu“.

Svaki deo stana je priča za sebe, svaki detalj razneži dušu…

„Svako do prvi put dođe kod nas posle prvog oduševljenja detaljima, pita me kako uspevamo da čistimo i brišemo prašinu. Ali meni to zaista ne predstavlja problem, valjda je ljubav osnova svega pa i brige o uređenju prostora u kome živite. Ako volite svaku pa i najsitniju figuricu jasno je da ćete sa posebnom pažnjom brinuti o njoj. Ne znam koliko figurica imamo, na stotine, nikada nisam brojao“.

Posebnu pažnju u stanu privlače lutke kojih ima svih modela, motiva, perioda…

„Moji prijatelji znaju da ja godinama pravim lutke. Za njih je potrebno veliko strpljenje, ali one su zaista neverovatne. Uživam u izradi. Sada ih pravim manje jer mi obaveze i posao to ne dozvoljavaju, ali ipak kad nađem malo slobodnog vremena, napravim jednu“

Kosa, nakit, oči, šarape, sve je na njima – savršeno…

„Figurice, ukrase, donosili su nam i prijatelji sa raznih putovanja i veoma sam im zahvalan na tome. Naši prijatelji znaju koliko volimo to pa su iz raznih antikvarnica, galerija donosili male escajge, minijaturne šoljice za čaj i čajnik, prelepe figurice i mnogo toga…

U stanu je nekoliko jelki kako bi se praznični duh osetio u svim prostorijama. Osim u dnevnom boravku, jelka je i u spavaćoj sobi, trpezariji…

Dve mace koje su sastavni deo porodice, ne diraju ukrase niti ih to zanima. Naučile su da žive u prostoru punom predmeta i u skladu sa tim.

O ovom stanu i lepoti ovog prostora i lepoti detalja moglo bi se napisati bar 10 tekstova. Teško je odabrati i fotografije, jer svaki centimetar zaslužuje svoju fotografiju.

„Kada smo se selili, ljudi koji su vršili transport rekli su da nikada više kutija nisu preneli i da smo rekorderi. Pre pakovanaj u kutije svaka figurica je morala biti dobro upakovana i zaštićena. Bio je to veliki posao“ kaže Vojkan.

Uživajte u praznicima, uživajte u magiji i lepoti. Pustite čaroliju u svoj dom…

Prethodni tekstPrvojanuarska žurka u Ćupriji na trgu Dženan Lončarević
Sledeći tekstPRONAĐENA MONIKA KARIMANOVIĆ

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime