VLADA SRBIJE PREDLOŽILA DVA KANDIDATA ZA NOVOG TUŽIOCA ZA RATNE ZLOČINE

0

Vlada Srbije predložila je Skupštini Srbije dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković.

Na tu funkciju će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika, saznaje Tanjug.

Milan Petrović je aktuelni rukovodilac tužilaštva za ratne zločine, a Snežana Stanojković radi kao zamenik tužioca u tom Tužilaštvu.

Vladin predlog za izbor kandidata za tužioca za ratne zločine biće upućen u skupštinsku proceduru ali još nije poznato kada će se naći na dnevnom redu parlamenta.

Vladu nije prošao treći kandidat kojeg joj je predložilo Državno veće tužilaca – sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Inače, prema ocenama Komisije DVT-a koja je obavila selekciju kandidata, Stanojkovićeva je dobila najviše ocene.

Tužioca za ratne zločine bira Skupština, a biće izabran onaj kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika.

Nakon izbora koji su sprovedeni krajem 2015. godine, Tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo šefa, jer nijedan od tri kandidata koje je tada predložila Vlada nije dobio potrebnu većinu glasova poslanika.

Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju u januaru 2016. godine, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamenik Milan Petrović.

DVT je prosledilo Vladi i liste kandidata za javne tužioce u 34 viših i osnovnih javnih tužilaštava, kojima već godinu i po dana rukovode vršioci funkcije tužioca.

Vlada još nije dala svoj predlog Skupštini o njima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime