VISOKA MEDICINSKA ŠKOLA STRUKOVIH STUDIJA U ĆUPRIJI U KORAK SA EVROPOM

0

Na Korporativnoj konferenciji u orgnizaciji Evropskog pokreta Srbije, sa temom obrazovanje u Srbiji – poslovi za budućnost Evropski modeli održane, 12. aprila u prostorijama Aerokluba u Beogradu. Na skupu se govorilo o aktuelnim promenama u obrazovnom sektoru, uz poseban osvrt na usklađivanje srednjoškolskog i visokoškolskog sistema sa potrebama tržišta rada i kompanija koje posluju na teritoriji Srbije.
img-4849Na konferenciji su učestvovali predstavnici ambasada, Ministarstva prosvete, Privredne komore Srbije, privrednih komora drugih zemalja, domaćih i inostranih kompanija iz sistema dualnog obrazovanja, telekomunikacija i ljudskih resursa.
Konferencija je organizovana uz podršku predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ambasada Nemačke, Austrije i Švajcarske, Ministarstva prosvete, Privredne komore Srbije, Nemačke i Austrije.

Prvi panel konferencije posvećen je evropskim modelima obrazovanja primenljivim u Srbiji, kao i najboljim primerima iz prakse, uključujući i započeti dualni sistem obrazovanja. Na drugom panelu govorilo se o obrazovnom sistemu u Srbiji iz perspektive kompanija, a na trećem o digitalizaciji i reformi obrazovanja u Srbiji.
U uvodnom gvoru Predsednica vlade je podnela izveštaj o dosadašnjem radu Vlade RS u pogledu reformi u obrazovanju navodeći da se uz razvoj novih tehnologija očekuje da će današnji mladi tokom svoje karijere imati više od deset zanimanja, čak i u veoma u različitim oblastima, te da će školovanje za jedno zanimanje (kao profesija za ceo radni vek) biti prava retkost.img-48281

Premijerka je istakla da mlade danas treba učiti univerzalnim veštinama koje će im biti korisne kojim god poslom se bavili u budućnosti, što su, pre svega, veštine rešavanja problema, kritičkog i analitičkog razmišljanja kao i razvoj preduzetničkih kompetencija. Ona je poručila da je kvalitetno obrazovanje danas više nego ikad temelj uspešnog društva.
Govoreći o dosadašnjim rezultatima Vlade Srbije, premijerka je podsetila da je uvedena obavezna informatika od petog razreda, programiranje za učenike osnovnih škola, koje oni uče po najmodernijem programu i nastavnim materijalima.
„Za godinu i po do dve godine, školski sistem će u potpunosti koristiti digitalni materijal, po čemu će Srbija biti u vrhu Evrope“, rekla je Ana Brnabić i dodala da je za to potrebna informatička struktura, te da su u toku pregovori sa Evropskom investicionom bankom za nabavku novih kompjutera i obezbeđivanje brzog interneta.

Konferenciji je prisustvovao i član upravnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji dr sci med Hristos Aleksopulos, direktor Visoke medicinske škole strukovnih studdija u Ćupriji. Gospodina Aleksopulosa samo pitali u kojoj meri je škola kojom rukovodi spremna na nove reforme u obrazovanju.

„Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji, u regionu prepoznatljiva kao lider u obrazovanju iz oblasti zdravstvene nege i ove godine obeležava 20 godina postojanja. Modernim pristupom nastavi, podsticanju kreativnosti, aktivnim učešća studenata u nastavi, vežbama i vannastavnim aktinostima kao i, opremanjem kabineta najsavremenijim učilima i opremom, Škola teži da dostigne nivo razvijenih evropskih institucija u oblasti zdravstvene nege.“ Rekao je dr Aleksopulos

On je takođe istakao da po prvi put postoji otvorenost Ministarstvo prosvete na Čelu sa minstrom Šarčevićem, za reforme u obrazovanju. To je garancija da obrazovanje bude jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije. Postoji jasna ideja i traže se sistemska rešenja koja će da doprinesu ostanku mladih u Srbiji, kao i povratku onih koji su stekli znanje i praksu u inostranstvu. Konkretne mere kao što je dualno obrazovanje, razvoj preduzetničkih kompetencija, osposobljavanje za rešavanje finansijskih problema, digitalizacija i mnoge druge stvoriće uslove za ostvarenje ciljeva Vlade i Ministarstva prosvete.

„Osavremenjavanje i unapređenje nastavnog procesa jedan je od glavnih ciljeva VMŠSS. Digitalizacija i informatičko opismenjavanje polako postaju osnova današnjeg školstva, to je nešto što svi moramo podržati i pratiti. Škola je od nedavno opremljena multimedijalnom učionicom, oformljene su dve kompjuterske laboratorije i napravljena je nova serverska soba. U toku je dovođenje optičkog linka i uspostavljanje brze internet konekcije, što bi omogućilo svim studentima škole nesmetan, brz i siguran pristup internetu. Takođe, dugi niz godina sarađujemo sa Elektrotehničkim fakuletetom iz Beograda, najeminetnijom ustanovom u Srbiji vezano za savremene tehnologije, koji nam pruža svu neophodnu tehničku podršku i koji je izradio program studentskog servisa namenjen ne samo radu službi škole već i studentima, koji su u mogućnosti da preko veb potrala pristupe svojim nalozima i tako prijave ispite, vide obaveštenja, popune ankete i informišu se o svim neophodnim administrativnim aspektima školovanja.“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime