VIKEND U PRIRODNJAČKOM CENTRU SRBIJE U SVILAJNCU

0

Prirodnjački centar Srbije se dokazao kao lider naučnogturizma, ne samo u regionu, nego u celoj Srbiji, tako se u njemuorganizuju različiti skupovi čija je tema upravo nauka.

Narednog vikenda Startap centar Opštine Svilajnac u saradnji sa ICT Hub-om iz Beograda, organizuje radionicu u Prirodnjačkom centru za djake srednje škole iz Svilajnca koji se školuju u oblasti progamiranja, na temu 3D štampe i 3D modelovanja. Na ovoj radionici, polaznici će upoznati novi svet3D štampe i 3D modelovanja kroz uvodno predavanje, a potomsledi praktičan rad gde će moći da uključe maštu i napravemodel u obliku koji požele.

S obzirom na to da se Centar brzo prilagodio novonastalojsituaciji, sproveo sve potrebne preventivne mere od pojave iširenja virusa COVID-19, Centar posećuje veliki broj ljudi itokom novonastale epidemiološke situacije. Ovome doprinosičinjenica da je u sklopu Prirodnjačkog centra veliki Dino park naotvorenom, restoran na otvorenom I igraonica na otvorenom.  Unutar Centra takodje se poštuju sve preporuke i mere koje je u prethodnom period donela Vlada Republike Srbije.

Kako bi posetioci u poptunosti iskoristili svoje slobodnovreme u Svilajncu uz kupjenu kartu za Prirodnjački centarposetioci mogu besplatno iznajmiti bicikle za voznju po gradu ilibesplatno ući na gradske bazene koji se nalaze odmah pored Centra, a koji su potpuno rekonstruisani I opremljeni različitimsadržajima.

​Prirodnjački centar Srbije kontinuirano radi na novimsadržajima i obogaćivanju postojećih. Stalnu postavkuPrirodnjačkog centra čine i izložbe: Životinje Afrike, Geološkivremeplov, Biodiverzitet Srbije, Geodiverzitet Srbije, Paleontologija, Nebesko kamenje, Svet minerala i stena, Svetdinosaurusa, Mamut Kika I Vulkan. Na svim izložbama su radilistručnjaci najuglednijih naučnih institucija u zemlji.  

U novoj sezoni svi posetioci Centra uživaće u redizajniranim idopunjenim izložbama, novim eksponatima i novom programu.

Izložba „Životinje Afrike“ je bogatija za 4 eksponata: afričkibivo, sabljasta antilopa, replika nilskog konja, replika belognosoroga.

Ono što je posebno interesantno je da su kao deo izložbe „Svetdinosaurusa“ postavljene dve replike lobanja Spinosaurusa iKarharodontosaurusa sa ORIGINALNIM umetkom gornje idonje vilice.  Budući da posetioci imaju potrebu za uočavanjem iraspoznavanjem originalnih fosila, „Geološki vremeplov“ obogaćen je eksponatima koje čine originalni fosili iz periodaarhaika, proterozoika i paleozoika (originalni fosili stromatolita, trilobita, ortocerasa, brahiopoda i morskih krinova) kao ioriginalnim fosilima amonita iz perioda mezozoika.

 ​ Prošle godine završen je veliki projekat digitalizacijePrirodnjačkog centra, koji podrazumeva projektovanje ikreiranje baze podataka kao osnove za dalji razvoj, izraduupravljačke veb aplikacije i izradu  veb aplikacije za javni prikazdigitalne kolekcije.

VIDIMO SE U SVILAJNCU- DOBRO DOŠLI!

 

 

PR tekst

FOTO fb Prirodnjački centar

Prethodni tekstTESTOVI SU BILI NEGATIVNI, ALI JA SAM ZNAO DA SAM POZITIVAN
Sledeći tekstBICIKLOM KROZ SRBIJU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime