VEČERNJE NOVOSTI: OSUMNJIČENI SA POKUŠAJ UBISTVA JOSIPOVIĆA, ŽIVI U JAGODINI

0

NAKON 20 godina istrage, tužilaštva s obe strane Drine konačno su uspela da uđu u trag osumnjičenom za pokušaj ubistva Antona Josipovića (55), slavnog banjalučkog boksera i osvajača zlatne olimpijske medalje u Los Anđelesu 1984. godine. Kako ekskluzivno saznaju „Novosti“ od izvora bliskog istrazi u Republici Srpskoj, reč je o Zoranu Srdiću iz Jagodine.

Slučaj bi uskoro mogao da dobije i sudski epilog, jer je Okružno javno tužilaštvo (OJT) u Banjaluci predmet protiv Srdića ustupilo Višem javnom tužilaštu u Jagodini.

– Krivično gonjenje protiv prvoosumnjičenog, zbog pokušaja ubistva Antona Josipovića, OJT Banjaluka je dalo pravosudnim organima Srbije iz razloga što osumnjičeni ima državljanstvo te zemlje – rekla je Maja Đaković Vidović, portparol OJT Banjaluka.

Da je slučaj pokrenut s mrtve tačke, potvrđuje i činjenica da je tužilac iz Jagodine prošle sedmice boravio u Banjaluci i prisustvovao saslušanju više osoba, koje su bile direktni svedoci Josipovićevog ranjavanja.

– Po zamolnici pravosudnih organa iz Srbije tužilac OJT Banjaluka je, u prisustvu tužioca iz Jagodine, u vezi sa tim događajem saslušao veći broj svedoka – rekla je Maja Đaković Vidović.

Pokušaj ubistva dogodio se 4. novembra 1997. u kafe baru „Mustang“ u Banjaluci. Josipović je u to vreme živeo u inostranstvu i prvi put je nakon rata došao u rodnu Banjaluku da prisustvuje memorijalnom turniru „Radovan Bisić“ kako bi odao počast prijatelju i kolegi.

U izjavi za „Novosti“, Josipović kaže da je nakon turnira, u društvu starih prijatelja, otišao u kafić. Tu mu je, ničim izazvan, prišao golobradi mladić i u njega ispalio dva metka, kalibra devet milimetara.

– Sedeo sam sa starim društvom, zezamo se, razgovaramo… Vidim nekog dečka, u društvu sa dve cure i još jednim momkom, koji mi deluje nervozno. Primetio sam da je nekoliko puta izlazio i vraćao se u kafić i u jednom trenutku vraća se s pištoljem u ruci. Prilazi mi i govori: „Majku ti ustašku, šta ćeš ti ovde“ i puca. Prvi metak pogodio me je u ruku, a drugi u grudni koš u blizini srca – priseća se Josipović, koji se od ranjavanja oporavljao dve godine, od čega je pola godine proveo u bolnici.

On kaže da je njegovom društvu odmah bio poznat identitet napadača, ali je on isto veče pobegao u Srbiju, zbog čega nikada nije uhapšen.

– Odmah su mi rekli da je taj momak bio pripadnik tadašnje Državne bezbednosti koja je tokom rata učestvovala u mnogobrojnim ubistvima i pljačkama. Ja sam tu bio neka kolateralna šteta i uveren sam da su ga pojedinci iz službe instruisali da pokuša da me ubije. A nisam bio jedina žrtva – kaže Josipović.

NIJE MOGUĆE IZRUČENjE

PREMA rečima portparola Višeg tužilaštva u Jagodini Nenada Necića, istraga je u toku, pa bi otkrivanje bilo kakvih detalja ovog slučaja nanelo štetu istrazi.

– Osumnjičeni je državljanin Srbije i nalazi se na teritoriji na kojoj je nadležan Viši sud u Jagodini. Prema međunarodnoj pravnoj pomoći, odnosno sporazumu koji imamo sa Bosnom, našim državljanima ne može da se sudi van Srbije, niti je moguće izručenje osumnjičenog – izjavio je Necić.Z. G.

SRBIJA OZBILjNIJA DRŽAVA

ANTON Josipović kaže da je za 20 godina istražiocima dao desetine izjava i već je izgubio nadu da će neko odgovarati za napad.

– Drago mi je što vidim da se radi na slučaju. Toliko sam izjava dao, da sam istražiocima rekao da prestanu da me zovu. Ipak, izgleda da se nešto konačno počelo rešavati i radujem se što je slučaj prebačen u Srbiju, jer su ozbiljnija država od BiH – ističe Josipović.

novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime