Veće kazne za roditelje učenika koji vrše nasilje

0

Pravnica Sindikata obrazovanja Srbije Nikolina Janković, koja je i članica radne grupe za prevenciju nasilja, kaže za Danas da je usaglašen predlog da se povećaju minimalne novčane kazne za roditelje ako prekrše član koji definiše odgovornost roditelja sa sadašnjih 5.000 na 10.000 dinara, a u slučaju da učenik prekrši članove u vezi sa zabranom nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i zabranom ponašanja koje vređa ugled, minimalna kazna za roditelje bi bila 40.000, umesto sadašnje 30.000 dinara.

Dogovoreno je da se izmeni Pravilnik o obavljanju društveno korisnog, odnosno humanitarnog rada, a prema rečima Janković, izmene se odnose na veću učestalost ovih aktivnosti (umesto da se aktivnosti realizuju dva do tri puta nedeljno, realizovaće se tri do četiri puta nedeljno), kao i produžetak vremena tokom kojeg se učenik bavi društveno-korisnim i humanitarnim radom (umesto 15 do 45 minuta aktivnosti će se realizovati u periodu od 30 do 60 minuta).

– Takođe je postignuta saglasnost da je potrebno da se društveno-koristan, odnosno humanitaran rad ostvaruje u prostorijama škole pod nadzorom nastavnika, roditelja, direktora odnosno stručnog saradnika ili van prostorija škole u saradnji sa nadležnim centrom za socijalni rad, kao i da nijedna odabrana aktivnost društveno-korisnog, odnosno humanitarnokg rada ne sme osobu koja je bila izložena nasilju, bilo da je reč o učeniku ili zaposlenom izložiti mogućnosti nove viktimizacije – navodi sagovornica Danasa.

Janković kaže da nije usvojen predlog da učenik ponavlja razred ukoliko je jedinica iz vladanja treća negativna ocena.

– Predlog da učenik bude suspendovan u toku vaspitno-disciplinskog postupka koji je pokrenut za povredu zabrane učinjene u školi do 10 nastavnih dana takođe nije usvojen. Pojedini članovi radne grupe su imali primedbu kako će se sprovoditi pojačan vaspitni rad nad tim učenikom ukoliko ne dolazi u školu – navodi ona.

 

Foto cuvamte.gov.rs

 

Prethodni tekstMartinović: Vlada Srbije predložila da se produži režim finansiranja RTS i RTV
Sledeći tekstBLIC – Direktorka osnovne škole u učionici imala mašine za rudarenje kriptovaluta, školske pare trošila na „rudara“ kojeg je ZAPOSLILA U ŠKOLI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime