Naslovna Društvo VAGONE NEĆE ČAK NI ZA STARO GVOŽĐE

VAGONE NEĆE ČAK NI ZA STARO GVOŽĐE

0

„Srbija voz“ nije uspeo da se otarasi rashodovanih kompozicija koje trunu na prugama širom države. Uskoro objavljuju novi oglas za prodajum

STARI vagoni na železničkim stanicama širom Srbije odneli su na desetine ljudskih života proteklih godina, a pre nekoliko dana na jednom od njih opet je nastradao jedan mladić u Jagodini. Preduzeće „Srbija voz“ pokušava da se reši rashodovanih kompozicija koje su zbog nepažnje često bile scenografija za nemile događaje, ali im to, zasada, baš i ne uspeva. Na javnoj licitaciji za prodaju 372 vagona, prodato ih je svega šest. Zbog toga će u narednom periodu pokušati ponovo da oglase prodaju.

Procenjeno je da u rashodovanim vagonima ima oko 8.500 tona gvožđa. Cena ovog metala je, međutim, već mesecima niska, pa firme koje se bave otkupom nisu zainteresovane za ovaj posao. S druge strane, u „Srbija vozu“ kažu da im se ne bi isplatilo da oni direktno prodaju vagone, na primer, „Železari“, jer bi imali dodatni trošak zbog njihove seče, rasklapanja i organizacije prevoza.

– Imajući u vidu da smo u toku javnog oglašavanja imali podršku medija, očekivali smo veće učešće. U svakom slučaju, moramo biti zadovoljni, jer se krenulo s mrtve tačke – kažu u „Srbija vozu“.

– Na licitaciji se prijavila samo jedna firma iz Beograda. Prodato je šest putničkih vagona za prevoz praćenih automobila koji su parkirani na stanici Topčider u Beogradu. Putnički vagoni prodati su po početnoj ceni od 432.000 dinara po vagonu, a njihova ukupna vrednost je 2,6 miliona dinara.

Plan „Srbija voza“ je da s pruga ukloni sve rashodovane vagone koji su decenijama parkirani na sporednim kolosecima. Osim ova 372 vagona nameravaju da prodaju još 111 lokomotiva, prikolica i motornih kola. Njihova ukupna procenjena vrednost je 280 miliona dinara, odnosno 2,3 miliona evra.

„Groblja“ vozova nalaze se na nekoliko lokacija u Srbiji, a najviše ih je u Topčideru u Beogradu i u „Želvozu“ u Smederevu. Vagoni su zarasli u korov, uglavnom su opustošeni, a iz nekih od njih raste i drveće.

Među davno parkiranim i zaboravljenim kompozicijama najstarija je garnitura iz 1952. godine.

 novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime