Uzrok očajnog stanja poljoprivrede – katastrofalna politika SNS

0

Povodom izjave Saveta za poljoprivredu Povereništva Srpske napredne stranke u Paraćinu u kome govore o stanju poljoprivrede, u cilju preciznog i istinitog obaveštavanja javnosti, lista „Saša Paunović – sigurno napred za Paraćin“ izdala je saopštenje.
„Poljoprivredna proizvodnja, posebno ona na malim poljoprivrednim gazdinjstvima, kako na teritoriji opštine Paraćin, tako i na nivou cele Srbije, nalazi se u očajnom stanju. Uzrok takvog stanja je upravo katastrofalna politika SNS u proteklih 7 godina u ovoj oblasti na koju se poziva Povereništvo SNS u Paraćinu, kritikujući mere lokalne samouprave u poljoprivredi.
Što se tiče republičkih subvencija za poljoprivredu, dobro pamti da su iznosile 14.000 dinara po hektaru 2011. godine, da su danas sa dolaskom SNS, Uredbom 2016. godine smanjene na 4.000 dinara. Samo na ovaj način, smanjenjem subvencija, uzeli su od poljoprivrednika 26 milijardi dinara. Kako? Prosto, pošto se lokalni SNS bavi računanjem, neka pomnoži, 631.522 poljoprivrednih gazdinjstava je registrovano u Srbiji, prosečno u vlasništvu ima 4,5 hektara, to je 2.841.849 hektara, po 10.000 dinara od svakog hektara manje, 28 milijardi dinara godišnje. Za 4 godine, tačno 113,6 milijardi dinara para za poljoprivrednike otišlo je za druge namene. U Paraćinu, kako kažu iz SNS Saveta za poljoprivredu 33.511 hektara je obradivo zemljište, (što ne znači da i cela ta površina ima pravo na subvenciju, jer nisu svi registrovali poljoprivredna gazdinjstva) puta 10.000 po hektaru, za 4 godine paraćinski poljoprivrednici su ostali uskraćeni od stane države za 1,3 milijarde dinara.
Takođe, srpski domaćin dobro dobro pamti i da je dizel gorivo kupovao po ceni od 95 dinara po litru, a danas za 70 dinara skuplje. Otkupna cena pšenice je bila 26 dinara, ove godine jedva 18 dinara. Kukuruz, koji je ovih dana aktuelan, u 2011. imao je cenu na otkupu od 24 i 25 dinara. Danas jedva 15. O ceni maline i drugih povrtarskih kultura da ne govorimo. Ali, izgleda da je nekom bitnije što će Albanski poljoprivrednici lakše da prodaju paradajz posle potpisivanja „malog šengena“.
Stočarstvo u Srbiji je tek posebna priča. Svake godine se menjaju pravilnici i pravila. Najavljuje izvoz, arapi, turci, kinezi. Licitira sa otkupima i na kraju seljak pokloni stoku domaćim ucenjivačima i špekulantima. Na primer, povećanjem broja umatičenih priplodnih ovaca na koje se ostvaruje pravo na subvencije od 10 na 30 grla, svesrdno su pomogli malom poljoprivrednom proizvođaču, ali da proda, ili bolje reći pokloni velikim trgovcima i tih 10 grla na koja je imao subvencije.
E to su mere poljoprivredne politike na koje bi da se ugledaju poverenici SNS iz Paraćina.
Nego, ovih dana su se opet setili agrarne politike. Naknadna pamet pred izbore. Setilo se Povereništvo SNS da preko portala podeli senzacionalno otkriće Ministra, povećanje subvencija za sistem krava-tele, kako bi proizveli genetski potencijal. Kad se setio? Onda kad je u selima ostalo po 10 krava, a farme prepolovile kapacitete. Kažu, preko postojećih 4.000 dinara subvencija po hektaru, daće i 1.200 dinara za gorivo. Gospodo naprednjaci, gorivo ste povećali za 70 dinara po litru, sa ovim novcem nadoknadićete seljaku celih 7 litra goriva po hektaru u ovoj godini. Šta je sa hiljadama litara dizela na koje smo vam platili astronomsku akcizu u predhodnim godinama?
Što se tiče mera podrške lokalne samouprave poljoprivrednim proizvođačima u Paraćinu, kao i iznos odobrenih sredstava za njihovu realizaciju koje kritikuju iz Saveta za poljoprivredu SNS u Paraćinu, predmet su odobravanja svake godine, od strane nadležnog ministrstva za poljoprivredu.
Od 3 miliona dinara sredstava koji je ponuđen na konkursu mali poljoprivredni proizvođači su podneli prijave za nepunih milion dinara. Za 2 miliona dinara nije bilo interesovanja, iako su mere najavljene i u Biltenu, opštinskom glasilu, na čije štampanje kako kažu poverenici, ide ogroman novac.
Sve ovo navodi da su sredstva izdvojena za poljoprivredu u budžetu opštine Paraćin bila dovoljna u odnosu na interesovanje poljoprivrednika za vrstom subvencija koju može da pruži jedinica lokalne samouprave, a da to nisu mere za koje se konkuriše kod nadležnog Ministarstva.“ navodi se u saopštenju.

 

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

Prethodni tekstPALMA : OPOZICIJA U SRBIJI DA SE UGLEDA NA OPOZICIJU U BUGARSKOJ, DA SE TAKMIČI PROGRAMOM I IDEJAMA UMESTO DA POKUŠAVA NASILJEM DA DOĐE NA VLAST
Sledeći tekstPARAĆINAC ODGOVORIO SNS-U: MENE SU BIRALI GRAĐANI, A TEBE JE ODABRALA STRANKA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime