USPEŠAN ZAVRŠETAK PRIVATIZACIJE U SVILAJNCU – OTVARANJE FABRIKE „UNION DRVO“

0

U petak, 30. oktobra 2015. godine, u 11:00 časova, biće svečano otvorena fabrika „Union drvo“ u Svilajncu.
Opština Svilajnac je sa kompanijom „Union drvo“ iz Beograda potpisala u martu ove godine Ugovor o prodaji bivše fabrike Beko u Svilajncu, čime je praktično završena privatizacija u Svilajncu i svi pogoni koji su bili društvena imovina ili u stečaju dobili su svog vlasnika.
union drvo 1Ovo je jedinstven model kako je lokalna samouprava rešila problem neuspelih privatizacija. Prodajom bivše fabrike Beko ovoj beogradskoj firmi, i poslednji proizvodni pogon u Svilajncu zvanično dobija vlasnika, a celokupan posao je realizovan bez subvencija Vlade Srbije. Fabrika Beko je u Svilajncu 10 godina bila u stečaju i nije našla kupca ni posle 23 neuspela pokušaja prodaje. Skupština opštine Svilajnac je pre skoro tri godine donela odluku da kupi ovu fabriku i tako reši problem. Opština je prodala fabriku po istoj ceni po kojoj je i kupila, a to je oko 50 miliona dinara, ali je našla kupca koji je zainteresovan da ulaže u proizvodnju i da uposli radnike, čime je ovu fabriku praktično „podigla iz mrtvih“ na jedinstven način.
Ovo  je ukupno deveta privatizacija, a svim privatizacijama u Svilajncu zaposleno je oko 600 radnika.
„Union drvo“ je kupio plac površine 1,70 hektara i proizvodnu halu sa poslovnim prostorijama i pomoćnim objektima, površine oko 3.000 kvadartnih metara, a u Svilajncu se bavi proizvodnjom nameštaja. Ovaj stolarsko-tapetarski multifunkcionalni pogon pravi specijalne proizvode po narudžbini kupaca. Prva faza projekta je završena i oko 30 radnika već nekoliko meseci tamo radi, mašine su donete i u funkciji, proizvodnja je stabilizovana, i svečanim otvaranjem ova fabrika kreće ka višim  ciljevima, a to je širenje proizvodnje.

Ukupna vrednost ulaganja ove firme u kupovinu ovog objeka, opremanje i pokretanje proizvodnje je oko milion evra.

Prethodni tekstSVILAJNAC I MINISTARSTVO PRIVREDE SREĐUJU HALU ZA NOVOG INVESTITORA
Sledeći tekstNAUČNICI TVRDE DA JE ZLOČIN POČINJATI SA NASTAVOM PRE 11 SATI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime