UNS I NUNS: MEDIJIMA I NOVINARIMA NIKAD TEŽE

0

Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije ocenio je u Novom danu da u novijoj istoriji nije bio teži trenutak za medije i novinare. „Mediji u Srbiji su u teškom položaju još od početka višestranačja, ali sad pored političkih pritisaka finansijska neizvesnost je jedan od najosnovnijih razloga za strah među novinarima i budućnost opstanka velikog broja medija u Srbiji“, rekao je Jeremić.

Jovana Gligorijević iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije je dodala da politički pritisci i finansijska neizvesnost nisu dve odvojene stvari, već povezani.

„Danas imamo prvi put u istoriji na delu zastrašivanje oglašivača koje dolazi od političkih struktura. To medije, anročito lokalne, dovodi u nezavidan položaj odnosno nemogućnost da ravnopravno učestvuju u tržišnoj utakmici“, smatra ona.

Govoreći o gašenju Vranjskih nakon ulaska poreske inspekcije, Gligorijević podseća da su Vranjske dobile potvrdu pre nekoliko meseci da je sve u redu.

„Da bi im sad pronašli da dvoje zaposlenih 2014. godine nisu prijavljeni po novom obrascu. To dovodi do zaključka da kad žele nešto da pronađu zbog čega će vas kazniti, pronaći će“, kaže Gligorijević.

Jeremić podseća da su bili za poprmenu sistema finansiranja i vlasništva u medijima i podeća da privatizacija nije bila idealna ali je, kako kaže, tad bila jedno od najpoštenijih rešenja.

„Da nije bilo privatizacije imali bismo samo državne medije, svi lokalni bi propali. Mi smo upozoravali pred privatizaciju šta može da se desi, ali nas niko nije slušao. Uz to, problem je što projektno finasniranje ne sprovodimo po zakonu. I to je slučaj u Vranju“, ocenjuje Jeremić.

Gligorijević kaže da je jasno da vlast pravi podelu na podobne i nepodobne novinare, „počev od konferencija za novinare tada prvog potpredsednika, a posle i predsednika Vlade (Aleksandra Vučića), gde fantomski slobodni novinari postavljaju naručena pitanja koja mu daju šlagvort da napada novinare koji mu nisu po volji i koji pišu kritički o aktivnostima Vlade Srbije“.

„To je koren podele koju danas glEdamo da on obiđe novinarke Pinka, a da nikome, a premijerka je bila u Vranju, ne padne na pamet da poseti Vukašina Obradovića“, rekla je ona.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime