PREMINUO RADMILO BOGDANOVIĆ

0

Bivši ministar unutrašnjih poslova i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, najpoznatiji Jagodinac u modernoj političkoj istoriji Radmilo Bogdanović (80) preminuo je u subotu u Beogradu na VMA.

radmiloradmilo i tijanic

 

 

 

 

 

Sahrana će biti obavljena u utorak u 12.30 na groblju u Jagodini. Prema rečima njegovih rođaka, on je prošlog ponedeljka primljen na kliniku sa temeperaturom i lošijom krvnom slikom, ali se mu se stanje iskomplikovalo i posle kraće bolesti je preminuo.

Bogdanović je nedavno proslavio 80. rođendan, a ostaće upamćen kao ministar unutrašnjih poslova koji je smenjen posle masovnih demonstarcija 9. marta 1991. godine, kao i predsednik Odbora za bezbednost Skupštine SRJ.

NIKADA NISAM DAO NAREĐENJE DA SE PUCA U DEMONSTRANTE!

Prenosimo deo intervjua za Ekonom:east magazin koji je prenela Politika, u kome se Bogdanović podsetio čuvenih devetomartovskih demontracija:

,,Bogdanović je, u intervjuu za Ekonom:east magazin, rekao da je režim dobro procenio da će biti najmanje 100.000 ljudi na demonstracijama 9. marta, kao i da se nosio mišlju da policija štiti samo institucije. „Milošević je, međutim, po svaku cenu insistirao da demonstrantima ne dozvolimo da dođu na Trg Republike”, podsetio je Bogdanović.

Rekao sam tada Miloševiću, seća se Bogdanović: „Slobo, nema te sile, nema tog policijskog ešalona koji može da zadrži masu od 100.000 ljudi”. „Milošević je, ipak, ostao uporan, ali bili smo svesni da masu ne možemo zadržati. Pokušali smo da ih razbijemo, ali to nije išlo”, naveo je Bogdanović.

Bogdanović je rekao i da se nikada nije vodila istraga o pogibiji demonstranta Branislava Milinovića (18) i policajca Neđeljka Kosovića, jer je Milošević „brže-bolje” prihvatio da se u Skupštini formira anketni odbor od svih stranaka.

On je dodao i da nikada nije dao naređenje da se puca u demonstrante.

Bogradović je rekao da je izvođenje tenkova na ulice Beograda odluka člana Predsedništva SFR Jugoslavije Borisava Jovića, u dogovoru sa Miloševićem.

„U tome nisam učestvovao. Nije bilo potrebe za tenkovima, Milošević je trebalo da mi veruju da možemo da sredimo stvar”, rekao je Bogdanović, koji je posle devetomartovskih demonstracija podneo je ostavku na mesto ministra policije.

BIOGRAFIJA

Rođen je 7. oktobra 1934. u Končarevu.

Završio je učiteljsku školu u rodnom mestu i Filozofski fakultet, a u Beogradu 1976. godine.

Bio je sekretar republicke Uprave za unutrašnje poslove, nacelnik Uprave za strance, predsednik Odbora za saradnju sa Srbima van Srbije, Odbora za narodnu odbranu i bezbednost, poslanik u republickom i saveznom parlamentu.

Predsedavao je u Upravnim odborima „Jugoeksporta“ i „Fonda kapetan Dragan, bio je član Uprave „Crvene zvezde“, a biran je i za člana Saveta Univerziteta u Kragujevcu.

foto Novosti, Politika arhiva

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime