UDOVIČKI: ZAPOSLENIMA U JAVNOM SEKTORU OTPREMNINE

0

Zaposleni u javnom sektoru koji su stekli uslov za penziju a više nema potrebe za njihovim radnim mestom dobiće otpremninu kao tehnološki višak.

Ovo je, kako saznaje „Blic“, suština novih izmena Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru koje je pripremila ministarka državne uprave Kori Udovički.
Po ovim izmenama, zaposleni koji ispunjavaju uslov za penziju (žene sa 60 godina i šest meseci života, a muškarci sa 65), u penziju će otići jedino ukoliko se njihovo mesto gasi. Oni će u tom slučaju dobiti otpremninu predviđenu za tehnološke viškove, koja je znatno veća od naknade za penzionisanje koja im sleduje po Zakonu o radu i koja iznosi dve prosečne plate.

U Ministarstvu državne uprave kažu da iznos ovih otpremnina neće biti manji od 200 evra po godini staža, bez obzira na visinu zarada. Tako će neko ko ima 30 godina staža i platu od 50.000 dinara, umesto oko 800 evra, koliko bi dobio za odlazak u penziju, dobiti čak 6.000 evra. Ali pod uslovom da je ceo radni vek proveo na istom poslu.

Blic

Prethodni tekstNA DANAŠNJI DAN DOGODILA SE KRAGUJEVAČKA KRVAVA BAJKA
Sledeći tekstAMBASADOR JAPANA U SVILAJNCU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime