U SRBIJI – INVAZIJA BUBAMARA

0

Stanovnici Banovog brda, Vidikovca, naselja Stepa Stepanović i Medaković, Belog potoka i Miljakovca odskoro imaju redovne goste koji prete da skinu komarce sa trona najvećih letećih dosada a šire se i u druge delove prestonice i Srbije!

Bubabamare su, izgleda, okupirale Beograd! Redakciji „Novosti“ javljaju se čitaoci skrećući pažnju na rojeve ovih insekata, koji se pojavljuju u dvorištima, na prozorima i u dnevnim sobama širom prestonice.

Stručnjaci kažu da je reč o azijskim bubamarama koje su pogubne samo za domaće „imenjakinje“.

Leka nema jer potraga za njihovim prirodnim neprijateljima i dalje traje, a zakon ih i zvanično štiti od istrebljenja.

Azijske bubamare u Srbiji prvi put su zabeležene na Fruškoj gori 2008. godine, iako su u Evropu uvezene dosta ranije, u borbi protiv biljnih vaši.- Od tada su se odomaćile, prilagodile i skoro potisnule domaće bubamare – kaže Milenka Perić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

-– One nisu štetne ni za ljude, ni za biljke, ali, prenamnožile su se. Imamo manje biljnih vaši, ali i manje domaćih bubamara.Od lokalnih se razlikuju po tome što imaju više tačkica, a i krila su im svih boja, ne samo crvene.–  Bubamare su zakonom zaštićene – kaže Perić.

Stručnjaci još pokušavaju da pronađu njihovog prirodnog neprijatelja, pa da im se tako smanji broj. Do tada, ako vam smetaju, najbolje je izbaciti ih nekako iz prostorije. Ne treba ih gnječiti, jer ispuštaju žut sok neprijatnog mirisa.

Kazna za ubijanje 15.000 dinara

Pravilnikom o odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste određene su sankcije i za ubijanje bubamara. Globa za uništavanje ovih životinja iznosi 15.000 dinara! Ipak, nije poznato da je neko morao i da plati.

dnevno.rs

Prethodni tekstSNEG OKOVAO AMERIKU
Sledeći tekstDRUGI POKLADSKI BAL PEDAGOŠKOG FAKULTETA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime