U PRIRODNJAČKOM CENTRU U SVILAJNCU – DVE NOVE IZLOŽBE

0

Ovog proleća posetioce Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu očekuju dve nove izložbe: Vulkan i Geodiverzitet Srbije. Ove izložbe objašnjavaju geološku prošlost naše zemlje i jedinstvene su na ovim prostorima.

Izložba Vulkan je smeštena u parku Prirodnjačkog centra u modelu „pravog“ vulkana visine oko 10 metara. U unutrašnjosti ovog vulkana smeštena je jedinstvena izložba na temu vulkanologije, koja posetiocima pruža odgovor na pitanja: Šta su vulkani?; Gde se oni nalaze?; Koja je njihova uloga na Zemlji?; Kakvi sve vulkani postoje?; Da li je bilo vulkana u Srbiji?; kao i postavka stena vulkanskog porekla iz različitih krajeva sveta. Spoljašnost vulkana objašnjava njegovu građu i funkciju, kao i neke posebne fenomene svojstvene vulkanima – izazivanje ogromnih, razornih talasa tsunamija. Posetioci će tako imati priliku da šetnjom kroz vulkan saznaju i nauče sve o njima, na interesantan i nesvakidašnji način.

Izložba Geodiverzitet Srbije biće smeštena na spratu Prirodnjačkog centra u Svilajncu. Ova zanimljiva postavka predstavlja uprošćeni geološki profil Srbije koji se prostire u pravcu Nikšić – Vidin do dubine od oko 10 kilometara. Drugim rečima posetioci će moći da saznaju kako bi izgledalo kada bi neko presekao tlo naše zemlje u pomenutom pravcu. Na tom preseku se jasno vide geološke formacije koje izgrađuju našu zemlju, kao i prostor iščezlog okeana Tetisa, koji je nestao „sudaranjem“ afričke i evropske tetktonske ploče baš na prostoru Srbije. Geološki profil Srbije upotpunjen je primercima originalnih stena koje su karakteristične za naše prostore i koje su označene na samom profilu. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da saznaju nešto o geološkoj prošlosti naše zemlje, njenoj geološkoj građi i drugim geološkim fenomenima koji su karakteristični za Srbiju. Jedan segment ove izložbe je posvećen rudnom blagu Srbije tj. prikazom koji se sve korisni minerali mogu naći u našoj zemlji. Ovaj segment će biti predstavljen metalogenetskom kartom Srbije na kojoj će biti ucrtana sva značajnija ležišta mineralnih sirovina. U pratećim vitrinama biće izloženi primerci nekih korisnih minerala – od metala, nemetala, preko građevinskih sirovina do fosilnih goriva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime