U ponedeljak skup „Srbija protiv nasilja“ na Trgu republike u Beogradu

0
Couple on pean

Predstavnici opozicije u Skupštini Srbije pozvali su građane na protestnu šetnju „Srbija protiv nasilja“ zakazanu za ponedeljak od 18 sati na Trgu republike. 

Zbog masovnih ubistava koja su se desila u samo dva dana, nezapamćene tragedije i kako kažu, sistema koji je potpuno zakazao, poslanici parlamentare opozicije pozvali su građane da se u ponedeljak u 18 sati okupe ispred Skupštine Srbije na protestu, protiv nasilja. Na zajedničkoj konferenciji za novinare rečeno je da nema vremena za čekanje i da se hitno moraju preduzeti neke mere, kako se ova tragedija ne bi ponovila.

Konstatovano je da vlast, osim novih obećanja, nije ponudila rešenja i da niko od onih koji imaju objektivu odgovornost za urušavanje sistema nije ponudio ostavku. Zato opozicija traži institucionalnu odgovornost, smenu ministra policije Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružića i šefa BIA Aleksandra Vulina.

„Tražimo zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru kroz momentalnu smenu članova REM-a. Hitno ukidanje rijaliti pograma i emisija koje promivišu nasilje, agresiju, nemoral i primitovizam na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Tražimo zabranu štapanih medija koji promovišu primitvizam, krše medijske kodekse i emitiju lažne vesti. Tražimo smenu rukovodstva javnog servisa RTS zbog emitovanja programa koji promiviše nasilje i kriminal“, naveo je Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, u ime opozicije koja je podržala ove zahteve.

Prema njegovim rečima rok za ispunjenje ovih zahteva je sledeći petak.

„Ukoliko nema volje da se ovo realizuje, ukoliko se ništa ne predzme, mi ćemo preduzeti mere, adekvatne snazi i veličini ove nezapamćene tragedije u Srbiji“, poručio je Aleksić i dodao da je jedan od zahteva i hitna sednica Skupštine Srbije sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

On je naveo da su ove zahteve podržali DS, NDBG, Zajedno, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde i Dveri, ali da očekuje da će i druge poslaničke grupe koje nisu prisustvovale ovom sastanku podržati zahteve, jer je ovo pitanje koje prevazilazi stranačke podele.

Jer, kako je naveo, ovo što se dešava u Srbiji je nezapamćena tragedija, da za dva dana imamo skoro 20 mrtvih i isto toliko ranjenih. Toliko se ni u ratovima ne izgubi u dva dana.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić istakla je da je Srbiju zadesila „tragedija kakvu ne pamtimo od bombardovanja“ i da je 17 ubijenih cena koju su deca platila „zbog promovisanja nasilja, veličanja i aboliranja kriminalca, odgovornosti tužilaštva i zbog toga što vlast direktno propagira nasilja“.

“Srbija je eksplodirala i niko da podnese ostavku. Slušamo predstavnike vlasti, kažu desilo, pa nije se baš desilo samo od sebe. Vučić zna da kaže kakvu je majicu nosio ubica iz Mladenovca, ali je prećutao da kaže da su mu junaci bili iz serija gde su kriminalci heroji. A Ana Brnabić kaže sistem nije zakazao. Potpuno je u pravu – nije zakazan, on je srušen i više ne postoji“ , ocenila je Tepićeva.

A Biljana Đorđević, poslanica NDB, navela je da se već treći dan budimo kao u horor filmu. Nažalost, kako je rekla, to nije film, to je naša stvarnst.

Ona je istakla da je nasilje koje plasiraju mediji ogromno, iako oni sami nisu generatori tog nasilja i da je zato važno da se građani okupe u što većem broju protiv tog sveopšteg nasilja oko nas.

Đorđevićeva je istakla da se moramo boriti za razoružavanje, jer je Srbija u svetskom vrhu po broju oružja po glavi stanovnika.

„Obrazovanje mora da bude na čvrstim nogama. Potrebno je više nastavnika sa instruikcijama kako da se ponašaju u kriznim trenucima i više psihologa i pedagoga da zaleče traume. Nama je potrebno hiljade pedagoga i nastavnika više, a ne hiljade policajaca više“, poručila je poslanica NDB.

Prethodni tekstHapšenja u Čačku i Velikoj Plani, zaplenjena veća količina oružja i municije
Sledeći tekstMediji: Vučić se obraća javnosti večeras u Dnevniku RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime