U nekim selima u Pomoravskom okrugu proglašena epidemija afričke kuge svinja, Uprava za veterinu naložila hitne mere

0

Selo Vitance kod Despotovca je proglašeno zaraženim područjem, pošto je bolest Afrička kuga svinja registrovana kod domaćih svinja u jednom poljoprivrednom gazdinstvu.

Veterinari su ugroženim područjem proglasili teritoriju u poluprečniku najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze i ono sada obuhvata sela Grabovica, Plažane, Miliva, Popovnjak, Dvorište, Bukovac, Medveđa, Veliki Popović, Brestovo, Bogava, Balajnac, Trućevac, Beljajka, Resavica (selo) na teritoriji opštine Despotovac, Isakovo i Virine na teritoriji opštine Ćuprija i Dražmirovac na teritoriji grada Jagodina.

Uprava za veterinu je naložila hitne mere koje je potrebno sprovesti na zaraženom području. One pored eutanazije svih svinja na zaraženom gazdinstvu, bez odlaganja, pod nadzorom veterinarskog inspektora obuhvataju popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, kao i zabranu premeštanja i prevoza svinja javnim ili privatnim putevima. Ova zabrana se ne primenjuje ako se svinje prevoze drumskim ili železničkim saobraćajnicama bez istovara ili zaustavljanja. Između ostalog, zabranjen je i izlazak sa gazdinstava i ulazak u njih drugih domaćih životinja bez odobrenja veterinarskog inspektora.

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se ne leči. 

Prethodni tekstKako do savršenog putovanja bez stresa?
Sledeći tekstLazović: Godišnje u Srbiji više od 50 ljudi pogine na radnom mestu, saučešće porodici nastradalog radnika

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime