U NEDELJU ZOO VRT SLAVI 10 GODINA – ULAZ BESPLATAN

0

U nedelju 10.jula ZOO vrt „Tigar“ u Jagodini obeležiće 10 godina rada i postojanja. Tim povodom, ulazak u ZOO vrt biće besplatan za sve.

„Za ovih 10 godina imamo duplo veći broj životinjskih jedinki. Imamo oko 600 krupnih jedinki, vrsta imamo oko 80. Posebno smo ponosni jer smo imali dosta prinova i mladunaca. Na primer, dobili smo osam malih tigrova u tom vremenskom periodu, a poklonili smo ih svim zoološkim vrtovima u Srbiji, jedan je otišao u Alžir. Bilo je okota lavova, antilopa, zebuaa, lama, skoro sve životinjske vrste su se razmnožile od kako su došle kod nas“ kaže veterinar Vladimir Jovanović.

zoo3Poznato je da je glavni donator BEO ZOO vrt a inicijator opremanja jagodinskog ZOO vrta Vuk Bojović, koji je bio i počasni građanin Jagodine. Njegova voštana figura nalazi se u Muzeju voštanih figura u Jagodini.

„Vuk Bojović je bio prijatelj Jagodine, on je i pre otvaranja pre 10 godina, učestvovao u savetima u vezi sa izgradnjom kaveza i uređenjem kompletnog prostora. Vrt smo izgradili u rekordnom roku, za 70 dana. Nalazi se na dva hektara površine, naknadno smo izgradili objekat za žirafu koja je miljenik posetilaca. U planu nam je nabava još jedne foke i u pregovorima smo sa BEO ZOO vrtom oko nabavke belih lavova. Sa vrtom na Paliću pregovaramo oko nabavke lemura koji su jako interesantni. Pre toga moramo da obezbedimo adekvatan prostor“ kaže Jovanović.

Dugoročni plan je da se ZOO vrt kada je smeštaj pojedinih životinja, promeni. Lavovi će dobiti veći prostor, možda i pregrađivanjem prostora koji koriste tigrovi a koji zauzima više od četiri ara. ZOO vrt u Jagodini poštuje standarde evropskih ZOO vrtova. Najvoljenije životinje od strane posetilaca su mužjak žirafe Jovanča, šimpanza Žika, par tigrova Saj i Nataša.

BEZBEDNOST NA NAJVIŠEM NIVOU IAKO POSETIOCI IMAJU „RAZNE IDEJE“

ZOO vrt u Jagodini nije u prvoj deceniji rada imao ni jedan incident, što nije retko u ovakvim ustanovama.

„Bezbednost je na najvišem nivou i to nam je veoma važno. Ostali vrtovi suočavaju se sa raznim situacijama, pa se dešava da se neko i povredi. Nažalost, ljudima svašta pada na pamet, imali smo čak i pitanja „da li možemo da uđemo u kavez sa lavovima da se slikamo“. Nije retko da posetioci hoće da pipnu, pomaze životinju što je takođe strogo zabranjeno“ kaže Vladimir Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime