U GRADSKOJ BIBLIOTECI PROMOVISANA MONOGRAFIJA O BAJI DŽAKOVIĆU

0

Kada se 2001. godine Bajo Džaković naslovom jedne svoje knjige zapitao „Čemu poezija“, svi njegovi čitaoci su znali da je to retoričko pitanje još jedna Bajina književna kerefeka, jer, ako je neko znao čemu poezija, to je svakako bio ovaj jagodinski pesnik i boem. Poezija je njemu služila da „peva život svoj“, da se zapita nad smislom promene, da opeva ljubav, pijane noći, svoju porodičnu istoriju i da na svoj razdragani i neformalni, a opet duboki i promišljeni način tumači svet oko sebe i nalazi smisao i lepotu u njemu.

U utorak, 8. oktobra, na promociji monografije „Bajo Džaković“ koju su priredili Bajini prijatelji i kolege Rade Milosavljević, Miljurko Vukadinović i Ivan Lalović poezija je poslužila Bajinim poštovaocima da se još jednom sete velikog srpskog i jagodinskog pesnika i da još jednom uživaju u raskoši jednog književnog talenta.

O Bajinom stvaralaštvu i životu govorili su Rade Milosavljević, Miljurko Vukadinović i Ninoslav Stanojlović, dok je stihove poznatog jagodinskog poete kazivao Goran Stanković. Promociju su svojom muzikom na stihove Baje Džakovića, ali i drugih jagodinskih pesnika oplemenili i Duško Dimitrijević Endži i Neško Stefanović.

Pred početak promocije, po treći put je dodeljena nagrada „Slobodan Žikić“ za najbolji tekst na portalu www. spskopero.rs. Ovoga puta, žiri u sastavu Milan Jakovljević, Bata Vujić i Rade Milosavljević (prošlogodišnji laureat) jednoglasno je doneo odluku da nagrada Slobodan Žikić za 2019. godinu pripadne jagodinskom istoričaru i publicist Ninoslavu Stanojloviću za tekst u autorskoj rubrici Znameniti Jagodinci – Biografija i činovnička karijera Stefana Stevče Mihajlovića – predsednika Ministarskog saveta i Vlade Kneževine Srbije 1875-1878. Nagrada “Slobodan Žikić” je, inače, ustanovljena 2017. godine na inicijativu Baje Džakovića, tadašnjeg osnivača i glavnog i odgovornog urednika portala ww.srpskopero.rs u znak sećanja na ovog jagodinskog i srpskog novinara, književnika i dramskog pisca.

Prethodni tekstPre Vučića, orden Svetog Save dobili Palma, Karić, Mišković, Kusturica
Sledeći tekstUhapšen pod sumnjom da je opljačkao kladionicu u Paraćinu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime