TRIVAN: U SRBIJI IZMEĐU TRI I ČETIRI I PO HILJADE DEPONIJA

0

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je danas da, prema procenama, u zemlji ima između 3.500 i 4.500 divljih deponija, mada on lično misli da ih ima i više.

– Problem je u tome, kako da to rešimo. Puno takvih mesta traži pomalo para, to je, znači, puno para, i to je priča da lokalnim samoupravama i ministarstvu treba i nešto novca da to rešimo – rekao je Trivan tokom rasprave u Skupštini Srbije o amandmanima na izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine.

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta je prethodno ukazala da će korišćenje IPARD fondova, što je suština izmena zakona, podrazumevati i ispunjavanje određenih uslova, a da ima mnogo situacija u Srbiji gde oni nisu ispunjeni.

Peščana mafija u sprezi sa građevinskom mafijom

– Ponoviću problem koji postoji s peščanom mafijom koja je povezana s građevinskom mafijom. Radi se o eksploataciji peska i šljunka, uglavnom u nebranjenom delu leve obale sve tri Morave, Save i Dunava. Tamo se eksploatiše taj pesak i šljunak bez ikakve kontrole – rekla je Radeta.

Prema njenim rečima, ta „peščana mafija“ je povezana s „građevinskom mafijom“, jer oni, kako kaže, dobijaju jeftino, odnosno besplatno taj pesak, a građevinci to kupuju po povoljnim uslovima.

Kako kaže, tu se svakako pojavljuje ekološki problem, dolazi do promene toka reka, erozije obale, poplava čim padnu „tri kapi kiše“, navodeći da su protiv takvog kriminala podnete samo četiri krivične prijave ove godine.

Blic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime