Tribina Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije

0

Udruženje mladih poljoprivrednika Srbije je 27. septembra u Jagodini za svoje članove održalo informativno-edukativnu tribinu. Članovima udruženja predstavljene su novosti u poljoprivredi, ali i u samom udruženju. Održana tribina imala je za cilj i aktivno učestvovanje članova, koji bi svojim iskustvom, komentarima i sugestijama ukazali na probleme sa kojima se sreću i time dali smernice za dalje delovanje i zalaganje udruženja.
Prva tema o kojoj se govorilo bili su podsticaji i subvencije u poljoprivredi. Predstavljeni su aktuelni konkursi i mere podsticaja, kao i njihovi rokovi. Najveći akcenat stavljen je na subvencije namenjene mladim poljoprivrednicima i na kašnjenje sa njihovom isplatom. Takođe, bilo je govora i o kašnjenju sa isplatom novčane pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti Covid-19. Ova kašnjenja i nezadovoljstvo članova podstakla su udruženje da reaguje i ukaže ministarstvu na probleme koji se stvaraju ovim kašnjenjem.


Predsednik udruženja Mladen Minić predstavio je predlog dopisa koji će biti poslat ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću. Uz konsultaciju sa članovima udruženja kreiran je dopis u kome se traži da ministarstvo izađe sa jasnim saopštenjem kada će krenuti donošenje rešenja i isplata podsticaja koji su definisani Konkursom za mlade poljoprivrednike. Pored toga, ukazuje se i na neophodnost postojanja mogućnosti da rezultati konkursa budu javni. Ističu se i problemi koji nastaju nakon godinu dana od podnošenja prvih prijava. U dopisu je skrenuta pažnja Ministarstvu na značaj razvijenosti poljoprivrednog gazdinstva, ukazujući na činjenicu da su značajna sredstva neiskorišćena kroz IPARD fond upravo zbog nedovoljne razvijenosti gazdinstva koja su trebala da se osnaže pre svega korišćenjem državnih podsticaja.


Na tribini, dalje, govorilo se o značaju edukacije u poljoprivredi, pre svega mladih. Predstavljena je nova platforma koju je udruženje kreiralo u cilju boljeg praćenja i sagledavanja poljoprivredne proizvodnje svojih članova, kako bi na brži i lakši način informisalo članove i pružilo im neophodnu podršku i pomoć za unapređivanje njihove poljoprivredne proizvodnje. Udruženje Mladih poljoprivrednika Srbije je posvećenost svojim članovima pokazalo i kreiranjem članske popust kartice, koja je inovativna u oblasti poljoprivrede. Posedujući člansku karticu svaki član udruženja može da ostvaruje popuste prilikom kupovine roba i korišćenja usluga kod kompanija koje su podržale rad udruženja.
Oliver Aleksić, član upravnog odbora i koordinator projekta „Inicijativa za tretman opasnog otpada – EU Standardno odgovorno“ predstavio je projekat čija je realizacija otpočeta 01.09.2020 godine i iskoristio priliku da pozove sve prisutne da se uključe u predstojeće projektne aktivnosti.

Ovaj projekta ima za cilj da se promene stavovi i ponašanje kod poljoprivrednika po pitanju postupanja sa otpadom nastalim korišćenjem sredstava za tretman bilja. Isto tako, kroz projekat će biti uključene i svi akteri zajednice koji pribegavaju da zauzmu odgovorniji stav po pitanju preuzinanja i daljeg trermana ove vrste opasnog otpada koji vrlo često nalazimo u atarima polja, u potocma i rekama i na divljim deponijama. Projekat je odobren u okviru progrema „Zeleni inkubator“ koji sprovodi Beogradska Otvorena Škola u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, a isti je podržan od strane Evropske Unije.
Na tribini je predstavljena i prva zadruga „Virtemberg MPS“ , čiji su osnovači članovi udruženja, uspešni odgajivači ovaca sa teritorije tri okruga. Nešto više o tome govorio je direktor zadruge Vladimir Radenković – diplomirani inženjer poljoprivrede za stočarstvo i stručni saradnik udruženja. O značaju zadrugarstva i udruživanja govorila je i Jasmina Banković – predsednica Zadružnog saveza šumadijskog i pomoravskog okruga. Ona je istakla da je zadruga najbolje rešenje posebno za male poljoprivredne proizvođače koji bi individualno bili nevidljivi na tržištu.
Mladi poljoprivrednici Srbije redovno informišu svoje članove o aktuelnostima u poljoprivredi kako putem objava na društvenim mrežama i sajtu udruženja, tako i slanjem e-maila i poruka direktno članovima. Održana tribina je bila još jedan vid informisanja, ali je imala i edukativni karakter. Značaj tribine je prvenstveno u živom kontaktu sa članovima u razmeni mišljenja i iskustava, što doprinosi zajedničkom rešavanju problema i postavljanju novih ciljeva. Kako ističu osnivači udruženja cilj udruživanja jeste zajednička borba za ostvarivanje prava i interesa svih poljoprivrednika.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime