TRAŽE SE ZANATLIJE I INŽENJERI INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA

0

U Srbiji je trenutno 766.500 nezaposlenih, što je za tri odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je najviše novozaposlenih mlađe od 30 godina, izjavio je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. On je istakao da se u većem broju zapošljavaju lica sa srednjom stručnom spremom.

Martinović je, gostujući na RTS, rekao da je za prvi kvartal ove godine karakteristično povećanje zapošljavanja mladih do 30 godina, a u ovom periodu u odnosu na ukupan broj zaposlenih, 39 odsto čine mladi.

On je istakao da su za Nacionalnu službu za zapošljavanje prioritet mladi ljudi do 30 godina i osobe starije od 50 godina, ali i Romi i druge kategorije.

Prema njegovim rečima najviše se zapošljavalo u prerađivačkoj industriji, trgovini na malo i veliku kao i u sektoru usluga, dok do radnog mesta najlakše dolaze inženjeri informacionih tehnologija, elektrotehničari, farmaceuti.

On je takođe istakao da se i oni sa srednjom stručnom spremom, kao i krojači, tesari, kuvari se zapošljavaju u većem broju.

Martinović je podsetio da je stopa nezaposlenosti u 2014. godini bila 16,7 odsto, prema procenama MMF-a stopa nezaposlenosti sa kojom će Srbija završiti ovu godinu projektovana je na 20,7 odsto ali se očekuju pozitivni trendovi.

Ukupna sredstva namenjena za subvencionisanje zapošljavanja iznose 3,5 milijardi dinara, rekao je Martinović i dodao da je najvažnije da su sve mere namenjene privatnom sektoru.

On je naglasio da privatni poslodavci imaju šansu da iskoriste taj novac bilo za nova radna mesta, programe stručne prakse, obuku zaposlenih.

Martinović je rekao i da su očekivane subvencije za programe samozapošljavanja 160.000 dinara a za osobe sa invaliditetom 200.000 dinara.

Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime