SVI RADE MATIČNE ĆELIJE, PAŽLJIVO BIRAJTE! (VIDEO)

0

Saša Pavlović (47) iz Lapova posle par operacija matičnim ćelijama u Beču, počeo je da pokreće ruke i noge.

– Od 35. godine, kada mi se dogodila nesreća, svakog dana sam vežbao, dolazili su mi terapeuti… Na svaka tri sata već deset godina majka me je okretala u krevetu da ne dobijem dekubite. Ništa nisam mogao sam da uradim. Bilo mi je svega dosta. Krenuo sam po internetu da tražim rešenje i tako došao do “Vienna International Medical Clinic” – priča Saša.
Sa klinikom je pregovarao godinu dana. Sa nevericom je prihvatio prognoze bečkih lekara da vredi pokušati. Na prvu operaciju, koja je trajala svega 50 minuta, otišao je 2011. godine.

– Već posle te prve operacije, počeli su prsti na nogama da se pomeraju, što je lekare zapanjilo. Počeo sam da osećam neki unutrašnji pokret. To je bila neopisiva sreća! – priča Saša.

Druga operacija obavljena je na istoj klinici 2012., a rezultat je bio opet dobar: Saša je počeo da pomera ruke i prste. Danas, posle mnogo intervencija on kaže da ipak ima mnogo prevaranata u poslu sa matičnim ćelijama.

sasa1Saša je inženjer mašinstva, radio je kao saobraćajni inspektor. Dan kada mu se život promenio zauvek će pamtiti.

Posle proslave 20 godina male mature, krenuo je sa prijateljima na Moravu. Nije ni slutio u šta će se pretvoriti to lepo letnje veče na obali reke.

– Taj 1. jul 2002. godine bio je moj dan D. Bio sam pun snage, jak, ali te noći više nego ikad nepromišljen. Hteli smo da se okupamo u reci. Ja sam se zaleteo i skočio u vodu na glavu. Udario sam u nešto tvrdo. Prijatelji su me izvukli preplašeni, nisu znali šta će, okretali su me, vozili u bolnicu… A ja sam trenutno ostao nepokretan – priča Saša.

Prvih godinu dana proveo je na klinici u Beogradu. Ali nikakvog pomaka nije bilo. Otpušten je s dijagnozom kvadriplegija, odnosno nepokretnost svih udova. Jedino što je ovaj mlad čovek uspeo da pokreće jeste oko centimetar dela šake, koje su na grudima bile zgrčene. Narednih godina promenio je još nekoliko klinika i centara u Srbiji, ali je sve ostalo isto.

Operacija koja mu je promenila život koštala je 8.500 evra i radilo se o uzimanju matičnih ćelija iz bedrene kosti koje se prerađene vraćaju u organizam. Saša kaže da svima koji su nepokretni želi da pruži nadu. Ukoliko želite da stupite u kontakt sa njim, možete nam pisati na [email protected]

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime