SVETOSAVSKA AKADEMIJA U VISOKOJ MEDICINSKOJ ŠKOLI U ĆUPRIJI

0

U subotu 27.januara u prepunom amfiteatru Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji, u prisustvu diplomiranih studenata, profesora, uvaženih gostiju, održana je po prvi put Svetosavka akademija.
Prisutne je pozdravio direktor Škole, profesor Hristos Aleksopulos, koji je prvo uputio čestitke svim studentima koji su diplomirali u periodu od u periodu od 27.06. 2017. do 18.01. 2018.

svetosavska-adkademija
U prigodnom govoru, profesor Aleksopulos je rekao: Veliko mi je zadovoljsto i čast da danas, po prvi put u našoj i vašoj školi imamo Svetosavsku akademiju i da ćemo po prvi put dodeliti Svetosavsku nagradu studentu generacije VMŠ za školsku 2016/17 godinu, kao i nagrade najboljim studentima sa svakog studijskog programa. Ova nagrada će postati tradicionalna, jer nagrade i nove tehnologije motivišu vas  kao nagrađene, ali i nas, vaše profesore, da više ulažemo u vaše i naše znanje i inovacije u obrazovnom procesu.
Kao visokoškolska ustanova koja obrazuje više mediciskih profila nastojimo da dignitet ove profesije podignemo i približimo nivou koji pripada ovoj profesiji.
Kako to možemo postići?.. Odgovor je jednostavan, jedino kvalitenim obrazovanjem i  praćenjem savremnih tendencija u procesu obrazovanja, kako studenata, tako i nastavnika, koji se takođe usavršavaju,  jer danas to nije samo trend, jedini pravi rezultati se mogu postići putem kontinuiranog celoživotnog obrazovanja.
Postoji običaj u anglosaksonskom svetu, da se maturantima ili diplomcima gimnazije, koledža ili fakulteta, na ceremoniji dodele diploma prigodnim govorom obrati neka javna ličnost. I mi smo danas doveli takve ličnosti, a pre toga, ja ću se pozvati na govor Dejvida Foster Volasa, američkog pisca, koji kaže da svako od nas stavlja sebe u CENTAR SVETA, jer smo tako podešeni po difoltu, u našem hardveru, čim se rodimo, a mi u VMŠ u Ćupriji stavljamo studenta u centar, student je u fokusu našeg sistema. Moto VMŠSS u Ćupriji  je „ulaganje u znanje je ulaganje u budućnost.“
Prava vrednost pravog obrazovanja je, po rečima Volasa, što nema mnogo veze sa ocenama i titulama, a ima mnogo veze sa jednostavnom svešću – svešću da postoji ono što je stvarno i suštinsko, što je skriveno, a sve vreme nam je pred očima i zbog čega moramo sami sebe podsećati iznova i iznova“, a to je zapravo nezamislivo teško – živeti svesno, odraslo, dan za danom.
A to znači da je još jedan kliše istinit: vaše obrazovanje zbilja jeste posao koji traje celog života i ono počinje upravo sada, kad dobijate vaše diplome.
Ali ne mogu a da ne citiram i nekog Grka, pa ću vas podsetiti na reči Sokrata, koji kaže „knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji“, pa poslušajte ga i ubuduće se družite i sa knjigama.

sveto-akad
Potom je profesor Aleksopulos uručio diplome i nagrade najboljim studentima sa svih šest akreditovanih studijskih programa VMŠ, a to su: Mirčić Stefan, strukovni medicinski radiolog, Stamenić Jovana, strukovna medicinska sestra, Milenković Marija, strukovni farmaceut, Konovalov Sonja strukovna medicinska sestra babica i Miljković Miljana strukovni kozmetičar estetičar.
Po prvi put proglašen je student generacije za 2016/17 školsku godinu, a to je studentkinja sa najvišom prosečnom ocenom 9.79,  Stojanović Mirjana sa studijskog programa strukovni fizioterapeut, koja je na poklon dobila lap top računar.
Sve studente je pozdravila  i uputila im  čestitke, predsednica studentskog parlamenta  VMŠSS, Jovana Mihajlović.
Naše diplomce su pozdravili i uputili im čestitke, uvaženi gosti, glavni kordinator radnog tela za borbu protiv korupcije u zdravstvu, Mario Spasić, predsednik odbora za zdravstvo i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, prof. dr Darko Laketić  i prof. dr Aleksandar Martinović, narodni poslanik u Skupštini RS. Svi oni su poslali poruku našim diplomcima da sistem zdravstva i R.Srbija računaju na njih i da svoju stručnost i veštine koje su stekli u VMŠ u Ćupriji primene u praksi.
Svi prisutni su potom uživali u monodrami naše istaknute glumice, Suzane Petričević.
Posle predstave, pomoćnik direktora za nastavu je pozdravila prisutne, čestitala diplomcima sa rečima: „Većina vas je  prvi put u ovom prepunom amfiteatru bila 1.oktobra 2014. godina, kada ste dobili vaše indekse. Danas, posle nešto više od 3 godine, ovde ste da primite diplome i kao i tada, verujem da ste puni nade i očekivanja, da svoja znanja i veštine primenite u praksi, u radu sa obolelima i zdravima, verujem u našoj zemlji, kojoj su potrebni mladi i  obrazovani kadrovi, ali nadam se da će mnogi od vas nastaviti svoje obrazovanje upravo ovde u vnašoj i vašoj školi na nekom  specijalističkom ili master programu.“
Na kraju je usledila dodela diploma svim studentima, koje je uručio direkor Škole, profesor Aleksopulos.

PR tekst

Prethodni tekstFILMOVI KOJE MOŽETE POGLEDATU U JAGODINSKOM BIOSKOPU
Sledeći tekstU NEDELJU OSNIVAČKA SKUPŠTINA GO NARODNE STRANKE U JAGODINI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime